Nederlands bedrijf ontmantelt gebouwen voor hergebruik materialen

New Horizon Urban Mining is een Nederlands netwerkbedrijf in de bouwsector. Zij geloven rotsvast in circulaire economie als nieuw economisch model. Wat ze doen? Ze werken samen met gevestigde bedrijven om gebouwen te ontmantelen. De materialen die ze kunnen recupereren, maken ze klaar voor hergebruik. “Daarnaast geven we ook gericht advies aan onze partners rond administratie, financiën en sales”, vertelt CEO Michel Baars.

De circulaire economie is een oplossing voor veel problemen. Daarvan zijn ze bij New Horizon Urban Mining meer dan overtuigd. Die visie betekende ook het zaadje voor de start van het netwerkbedrijf. “Nadat ik mijn vorig bedrijf verkocht, wilde ik andere bedrijven risicodragend helpen. Mijn twintig jaar ervaring in de sector was daarbij een troef. Ik kreeg meteen het vertrouwen van veel opdrachtgevers. Samen met hen wilde ik zoveel mogelijk grondstoffen die vrijkomen bij het slopen van een gebouw, van een lineaire naar een circulaire wereld krijgen.”

Innovatie nodig

Michel Baars is ondertussen bijna vier jaar bezig met de uitbouw van zijn netwerkbedrijf. Hij ging samenwerkingen aan met producenten en installateurs. “Samen moeten we voor die innovatie zorgen. We recupereren een zestigtal bouwmaterialen die we kunnen verwerken tot bijvoorbeeld nieuwe gevelstenen, scharnieren en sloten, en kabelgoten. Soms is de oplossing heel eenvoudig, soms heel moeilijk. Maar altijd proberen we klanten te verleiden om op circulaire economie in te zetten.”

De grootste uitdaging voor New Horizon Urban Mining? Dat de circulaire economie in de hoek van ‘duurzaamheid’ wordt geduwd. En die framing is voor Michel Baars een probleem. “De circulaire economie is voor mij een echt nieuw economisch model. Het gaat niet louter om duurzaamheid. Dat zou een te vertroebelde missie geven. Wij willen het praktisch aanpakken. En lang niet alles lukt, dat moeten we toegeven. Niet alle materialen zijn ervoor gemaakt om te kunnen recupereren. Zoals? Kamerbreed geplakte vloerbekleding.”

De gedrevenheid waarmee Michel Baars zijn missie uitdraagt, blijft niet zonder succes. “In het begin waren we een klein bedrijf. We kregen wel wat publiciteit, maar een echte bedreiging voor de markt waren we niet. Nu kan ik zeggen dat we wel een bepaalde impact hebben gecreëerd. De tijd is rijp om heel veel tijd te investeren in systeemverandering. Daarvoor zijn er andere samenwerkingsvormen nodig.”

Overtuigen, overtuigen, overtuigen

De samenwerkingen die New Horizon Urban Mining aanging, lopen goed. Maar ze kwamen er niet zomaar. Er is heel veel overtuiging nodig. Bedrijven moeten de toegevoegde waarde zien. Voor nu en de toekomst. Ze zien in dat de materialen voor hergebruik de toekomst zijn. En dan gaat het dus niet per se over duurzaamheid. Wel vanuit economisch perspectief. Er is nu eenmaal een gebrek aan grondstoffen. De secundaire grondstoffen zorgen voor zekerheid.

Het succes van New Horizon Urban Mining geeft blijkbaar ook inspiratie aan andere bedrijven. “We zien hier en daar wel wat copycats ontstaan. We brengen dus wel iets teweeg. Ook aan de vraagzijde. Dat is natuurlijk de grootste invloed. Wanneer de vraag verandert, schept dat enorme mogelijkheden. Of ook de controle scherper is geworden? We zitten met een relatief nieuw model. Er zijn veel certificaten en keurmerken. Een nieuwe wetgeving zal de volgende fase zijn. Al verwacht ik niet meteen dat die er snel komt. Certificaten kunnen het draagvlak wel vergroten. Wat ik het belangrijkse vind is dat de overheid het goede voorbeeld gaat geven. Tot hiertoe gebeurt dat nog te weinig of niet.”

Michel Baars blijft er wel positief bij. “De sector heeft nog een lange weg te gaan. Maar de snelheid van verandering maakt mij optimistisch. Zeker met de digitalisering en robotisering zal de snelheid toenemen. In een paar jaar zal het landschap er helemaal anders uitzien.”