Modulaire woningen van de toekomst doen hun intrede in Gent

Op 9 juni werd Gent met een 'Mobble' een bijzondere woning rijker. Die modulaire woning uit bio-ecologische materialen is verplaatsbaar en aanpasbaar met meer of minder modules en demonteerbare wanden. Daarmee lijkt een nieuw hoofdstuk op de bouwmarkt aan te breken. Het Mobble-project startte in 2019 en telt intussen negen gerealiseerde huizen.

Hout vasthouden

Mobble is het resultaat van een samenwerking tussen een team studenten van UGent en de experten van Inhout, een bedrijf uit Eeklo dat zich al vijftien jaar specialiseert in houtskeletbouw en bio-ecologische materialen. Samen gingen ze op zoek naar een manier om woningen beter, nieuwer en klimaatvriendelijker te maken.

Circulariteit staat daarbij centraal: de woonoplossingen van Mobble zijn aanpasbaar, want de noden van bewoners evolueren doorheen de jaren. Met behulp van circulaire verbindingstechnieken kunnen modules gemakkelijk worden toegevoegd of weggenomen. De afneembare wanden helpen uiteindelijk een volgend project verder, waardoor Mobble zichzelf terecht ‘hét circulair alternatief op de Belgische huizenmarkt’ noemt.

Meer dan modules

De eindeloze mogelijkheden van de modules zijn niet alleen handig, maar ook milieuvriendelijk. De modules leveren BEN-woningen (bijna-energieneutraal) op die hoog scoren op het vlak van energiezuinigheid. Doordat de constructie in een atelier gebeurt, is het productieproces niet onderhevig aan weersomstandigheden en kunnen de modules snel en efficiënt tot stand komen (vier weken in het geval van de Gentse rijwoning).

Standaard maar toch uniek

Mobble biedt vijf ontwerpsjablonen van verschillende omvang aan. Doordat ze telkens dezelfde standaardontwerpen en -materialen gebruiken, kunnen ze snel en vakkundig aan nieuwe projecten beginnen. Intussen heeft het duurzame initiatief vijf prijzen ontvangen, waaronder de eerste prijs voor Engineering & Construction.

Meer informatie over het nieuwe rijhuis in Gent en het project vind je op de Mobble-website.