stuk uit de collectie van Wasted Atelier

Mode van de 'catch of the day'

WASTED Atelier bewijst sinds eind 2019 dat duurzame kledij cool en sexy kan zijn. Het merk opende onlangs een boetiek in Antwerpen en staat klaar om de Antwerpse modescène te veroveren met unieke ontwerpen uit reststoffen.

Textielagent Dirk Smet zag dat er zich in de modeketen elk seizoen een “dode stock” aan stoffen opstapelt. Monstermaterialen, foute leveringen, teveel geleverde stoffen, productieoverschotten,,.. In plaats van nog langer toe te zien hoe die na enkele jaren vernietigd werd, besloot hij er zelf mee aan de slag te gaan. Het betekende de start van WASTED Atelier.

Hij nam een styling team onder de arm en begon collecties te ontwerpen en te produceren. De stoffen die ze vinden (“sleeping beauties”) om iets mee te creëren, noemen ze ook wel de “catch of the day”.

Het merk lanceert nieuwe stuks wanneer ze nieuwe stoffen op de kop tikken. Omdat de productie volledig Belgisch is, kunnen kledingstukken op een week tijd gecreëerd worden en in de winkelrekken hangen. Die aanpak zorgt ervoor dat klanten een wisselend aanbod kunnen ontdekken met unieke stuks. Ook zij kunnen dus regelmatig een nieuwe vangst vinden.

WASTED gebruikt zowel synthetisch als natuurlijk textiel.. De productie van stoffen heeft immers altijd een impact. De milieuwinst zit in het gebruik van 'dode stock' die anders quasi zeker op het vuilnisbelt zou belanden. Bovendien zijn reststoffen goedkoper, waardoor de productie in eigen land kan gebeuren en de collecties nog steeds aan betaalbare prijzen verkocht kunnen worden.

De winkel in Antwerpen verkoopt de volledige collectie van het atelier, hun eigen biologische cosmetica en een breicollectie in samenwerking met Delphine Quirin.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
4 augustus 2020
Terug naar boven
Terug naar boven