Minder plasticafval met Tillup

foto van een Tillup

Tillup vormt een mooi en duurzaam wapen in die strijd tegen plasticafval. Het is een initiatief van Howest-studenten Tristan Ryckaert, Florens Denys en Stef Crols. Ze kaapten er de Textirama-award voor concept-idee mee weg.

Tijdens een bedrijfsbezoek aan maatwerkbedrijf AMAB in Asse merkte Tristan Ryckaert, student Industrieel Product Ontwerp aan Howest Kortrijk, dat bij de verpakking van paletten veel plasticfolie kwam kijken. Samen met medestudenten Florens Denys en Stef Crols ontwierp hij een alternatief. Tullip is een zeil voorzien van een voet en vervaardigd uit gerecycleerde werfdoeken. Even efficiënt om een lading mee te stabiliseren én goed voor een jaarlijkse besparing van 30 ton plasticfolie bij AMAB alleen.
 
De oplossing is niet alleen duurzaam, maar ook ergonomisch verantwoord. Maatwerkbedrijven in het algemeen stellen ook mindervaliden te werk. Plasticfolie rond een pallet wikkelen, betekent meerdere keren door de knieën buigen en rond de pallet stappen. Dat is voor hen geen evidentie.

Tullip zit momenteel in de testfase. Daarna kan het naar de markt waar bedrijven het zeil kunnen kopen of huren.

Niet de eerste award maar wel coaching

De Textirama-award is niet de eerste voor het trio. Eerder stonden ze al op het podium van de Ovam ECO Design Award voor studenten. Dankzij de nieuwe award gaan ze naar huis met €5.000
 
De drie studenten kregen voor Tullip de nodige coaching van Howest Onderneemt, waar iedere student met ondernemerszin en toffe ideeën terechtkan. Er is ook steun van Start@K, een initiatief van Stad Kortrijk, Hangar K en naast Howest nog drie kennisinstellingen. Bedoeling is om ondernemende studenten te stimuleren door hen ondersteuningsprogramma’s, netwerken en communicatieondersteuning aan te bieden.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
15 maart 2021
Terug naar boven
Terug naar boven