Meubelstoffeerders brengen duurzaamheid naar de wereld van het interieurtextiel

In de wereld van het interieurtextiel zijn geen ondernemingen actief die duurzaamheid omarmen in hun kernactiviteiten. Sinds kort is daarin verandering gekomen door de start van een atelier voor meubelstoffering met natuurlijke materialen. Maak kennis met Motief Atelier, een koploper voor de introductie van de korte keten in de sector van het interieurtextiel.

Duurzaamheid in het interieur ...

Op een interieurtextielbeurs vorig jaar werden 600 mensen uit de sector bevraagd over duurzaamheid. Resultaten wezen toen op een kloof tussen aanbod en vraag naar duurzame materialen.  Minder dan 15% van de professionals meldden zich bewust te zijn van duurzaam interieurtextiel. Dit was voor geen enkele van hen de core business. Anderzijds bleek uit de studie wel dat er vanuit de klant een duidelijke vraag is naar duurzame materialen.

Men wordt zich steeds meer bewust van schadelijke materialen in de leefomgeving. Sinds de jaren '60 (aardolie-industrie) worden meubels veelal gestoffeerd met synthetische mousses of watte, en afgewerkt met synthetische stoffen zoals polyester. Deze synthetische materialen zijn niet afbreekbaar en zorgen ervoor dat kleine kunststofpartikels in ons drinkwater en onze longen terecht komen. Bij mousses worden bovendien dikwijls brandvertragers gebruikt. Inzichten en innovaties die in de mode, architectuur en de gastronomie langzaam gemeengoed worden, krijgen nauwelijks aandacht wanneer we ons interieur inrichten. Toch een opmerkelijke vaststelling wetende dat we een groot deel van ons dagelijks leven binnenshuis doorbrengen. 

Op de vraag naar natuurlijke producten in interieurelementen en in het bijzonder in gestoffeerde meubels willen Nathalie Van Hulle en Sarah De Schepper met Motief Atelier nu net een antwoord bieden.

Een hart voor natuurlijke en lokale materialen

Nathalie en Sarah zijn beiden opgegroeid op een boerderij, in een omgeving waar de band tussen productie en consumptie nog herkenbaar was. Tegelijk merkten zij ook hoe industrialisering het beroep veranderde. Vandaag zien we een hernieuwde interesse voor lokale producten. Lokale voeding komt met minder omwegen bij de boer op je bord terecht. In de gastronomie verrassen chefs met producten uit de lokale terroir. In de voedingssector ontgroeit de korte keten de kinderschoenen. Deze tendens is toch ook denkbaar voor stoffen?

Motief Atelier heeft als doel de tussenschakels te verminderen om zo de materialen via een korte keten op jouw zetel te 'brengen'. Motief Atelier probeert de kloof te dichten tussen de landbouwers, de producenten en de consumenten, om zo het volledige verwerkingsproces transparant te maken. 

Ze kiezen daarom resoluut voor natuurlijke en milieuvriendelijke stoffen die zo lokaal mogelijk geproduceerd zijn. Momenteel bestaat een belangrijk aandeel van het werk uit de zoektocht naar geschikte vulmaterialen. Net zoals vroeger gebruiken ze natuurlijke vulmaterialen (zoals paardenhaar, ganzenpluimen en wol, of kapok- en kokosvezels, palmblaren en katoen) en oude ambachtelijke technieken, maar de verwerking is vaak zeer arbeidsintensief en dus moet er worden geïnnoveerd. Voor de bekleding gebruiken ze Europese stoffen zoals linnen en hennep. Daar waar ze (nog) niet voor lokale materialen kunnen kiezen, selecteren ze enkel leveranciers die duurzaamheid hoog in het vaandel dragen.

Ook voor de bekleding gaat Motief Atelier op zoek naar mooie, natuurlijke stoffen, die zo lokaal mogelijk worden geteeld, verwerkt en vervaardigd. Daarvoor baseren ze zich onder meer op labels, zoals het Belgian Linen Trademark. Voor bepaalde unieke producten werken ze samen met jonge textielontwerpers die ze leerden kennen in Nest, de tijdelijke invulling van de voormalige Gentse stadsbibliotheek. Op die manier willen ze de lokale landbouw en economie ondersteunen. 

En een oog voor innoverende technieken

Beide dames zijn technisch opgeleid: één als ingenieur en de ander als architecte. Met hun technische bagage zijn zij continu op zoek naar vernieuwende én snelle technieken om natuurlijke en milieuvriendelijke materialen te verwerken. Ze gebruiken bijvoorbeeld geperste platen van paardenhaar of kokosvezels, of gerecycleerde katoenplaten, ter vervanging van de milieuvervuilende schuimen om je meubel op te vullen. Deze ecologische platen naaien ze op de ouderwetse manier in het meubel en modelleren het geduldig in vorm. Het is een constant zoekproces om met de juiste combinatie van materialen voldoende veerkracht en comfort in een meubel te krijgen. De innoverende technieken van Motief Atelier zijn niet alleen milieuvriendelijker en duurzamer, maar ze zijn ook sneller en dus vriendelijker voor je budget. 

Als pioniers in het vak evalueren ze hun technieken steeds op veerkracht, comfort, schoonheid, snelheid en budget. Hun onderzoek maakt permanent onderdeel uit van de bedrijfsvoering. Zo houden ze recente ontwikkelingen met veelbelovende natuurlijke materialen zoals brandnetel, zeewier, algen en kurk nauwlettend in het oog.

Een eigen bedrijf starten is de uitdaging

Nathalie was 15 jaar architecte. "Architectuur is vaak een lang en traag proces. Als architect structureer en coördineer je de bouwwerken, maar voer je zelf niet uit. Als meubelstoffeerders doen we momenteel zelf de uitvoering, de handenarbeid. Daar geniet ik van. Je hebt de volledige uitvoering zelf onder controle, het resultaat is snel zichtbaar, het eindproduct kan je relatief snel afleveren bij de klant." Nathalie startte de opleiding tot meubelstoffeerder eigenlijk als hobby. Het was in eerste instantie niet de bedoeling daar haar beroep van te maken. Geleidelijk aan raakte ze gefascineerd door de specifieke technieken van deze oude ambacht en door de (oorspronkelijk) volledig natuurlijke vulmaterialen en stoffen bij oude zetels. Deze bleken dikwijls beter bestand tegen de tijd dan de recentere synthetische mousses die ze ontdekte bij het ontmantelen van stoelen of zetels uit de jaren '60-'70-'80. Naar het einde van haar 3-jarige stoffeerderopleiding kreeg het idee om een bedrijf op te richten die meubels op een duurzame manier herstoffeert, steeds meer vorm. 

In die periode stelde ze haar idee voor aan Sarah. Meteen was Sarah geïnteresseerd. De uitdaging om een eigen bedrijf uit de grond te stampen leefde al langer bij Sarah. Ze voelde zich aangesproken door de verscheidenheid aan aspecten, die er komen kijken bij het opstarten van een eigen zaak, zoals bijvoorbeeld financiën, boekhouden, verkoop en marketing, maar ook ontwerp, uitvoering en zelfs materialenonderzoek. Samen volgden ze het Go4Business-traject bij Unizo om een eigen businessplan op te stellen. In die periode hebben ze veel gepraat over een nieuwe zaak. Ook al was een sterke wil aanwezig om de uitdaging aan te gaan, toch kwamen twijfels regelmatig opzetten. "Het was een grote sprong om een vaste goedbetaalde job als ingenieur op te zeggen, en om om te gaan met een grote financiële onzekerheid."

Thuiskomen

Tegelijkertijd hadden beiden wel een gevoel van ‘thuiskomen’. Met Motief Atelier willen ze opnieuw de link leggen met hun landbouwroots.  "Ik zag mijn neven en nichten ploeteren bij het overnemen van de familielandbouwbedrijven, grote investeringen doen en weinig erkenning krijgen."

Met Motief Atelier willen ze de lokale agricultuur en economie ondersteunen en de lokale gewassen en grondstoffen terug op de kaart zetten. Ze streven naar samenwerkingen met plaatselijke boeren voor de productie van natuurlijke materialen. Ze zetten in op de lokale en korte keten en willen de band herstellen tussen grondstoffen en eindproduct, producent en consument, platteland en stad.  Op die manier hopen ze hun steentje bij te dragen aan een betere wereld.

“Begin klein, het is niet de bedoeling dat je meteen alles gaat veranderen want dat heeft weinig slaagkansen en vraagt ook vaak een grote investering. Verwacht ook niet dat je de wereld gaat veranderen, maar wees blij met de verandering die je kan teweeg brengen in je naaste omgeving.”

Zo is Motief Atelier vorig jaar van start gegaan. Geïnteresseerd om een meubelstuk een tweede leven te gunnen? Neem contact op met Motief Atelier. Je kan het bij Sarah en Nathalie laten herstofferen met natuurlijke materialen.