Meer innovatie door duurzaam ondernemen

Bedrijven die een duurzame bedrijfsstrategie voeren presteren beter op het gebied van innovatie. Dit stelt organisatieadviesbureau Deloitte in zijn rapport ‘Sustainability Driven Innovation’. In het rapport wordt bekeken hoe duurzaamheid innovatie beïnvloedt en andersom.
 

Het onderzoek toont dat de kans om een top innovator te zijn 400 procent groter is voor bedrijven die ook duurzaamheidleiders zijn. Duurzaamheid leidt dus tot innovatie.

Het positieve verband tussen duurzaamheid en innovatie komt volgens Daniel Aronson, onderzoeker van Deloitte, door het feit dat duurzaamheid de mens dwingt tot het kijken naar de wereld met een andere bril. “Dit leidt tot meer innovatief vermogen door vanuit een andere, unieke invalshoek te moeten kijken”.

Beperking in innovatieproces

Een verrassend voorbeeld daarvan is het toevoegen van beperkingen in het innovatieproces. Beperkingen worden vaak gezien als een onderdrukking van de creativiteit, maar het rapport stelt dat het tegenovergestelde vaker waar is. Zo kan een emissiestandaard dienen om na te denken over het efficiëntere gebruik van energie en hergebruik van grondstoffen.

Wel constateert hij dat er een vertragingseffect zichtbaar is tussen de twee factoren. Duurzame strategieën hebben pas op de lange termijn een zichtbaar effect op innovatie. “Sommige ideeën kosten wat meer tijd om voor de buitenwereld zichtbaar te worden en zullen daarom ook pas in toekomstige jaren bijdragen aan innovatie”, aldus Aronson.

En omgekeerd?

Maar leidt innovatie ook tot meer duurzaamheid? Nee, dat niet per se. Ondanks dat innovatie wel kan leiden tot verhoogde duurzaamheidsinspanningen (als gevolg van het openstaan tot nieuwe technieken en ideeën) is de relatie in dat geval niet causaal.

Sterilmed casestudy

Het onderzoeksrapport beschrijft een interessante casestudy van Sterilmed, een onderdeel van Johnson & Johnson. Sterilmed maakt veel medische benodigdheden die eenmalig gebruikt kunnen worden. Het bedrijf ontving steeds vaker het verzoek van haar klanten om met oplossingen te komen die aansloten op hun duurzaamheidsstrategie. Om invulling te kunnen geven aan de wensen van haar klanten besloot het managementteam een volle dag te besteden aan een innovatiesessie met als uitgangspunt: de verduurzaming van bedrijfskansen.

Als concrete uitkomst heeft Sterilmed verzamelbakken ontwikkeld voor de inzameling van medische wegwerpapparatuur. Op de verpakking staat duidelijke informatie gericht op bewustwording van duurzaamheid bij haar klanten en hergebruik. Als resultaat zorgt de ontwikkeling voor een verhoogde inzameling van eigen Sterilmed-producten, welke weer hergebruikt kunnen worden.

Bronnen: duurzaambedrijfsleven.nl, consultancy.nl, greenbiz.com

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Beschikbare downloads
Gepubliceerd op
5 november 2013
Terug naar boven
Terug naar boven