Leeuw van de export 2013 (KMO) – Medec: “Wie niet duurzaam onderneemt, zal buigen of barsten”

De Leeuw van de Export is de belangrijkste export award van Vlaanderen en wordt jaarlijks door de Vlaamse regering uitgereikt. Bij de beoordeling van de dossiers wordt door de jury niet alleen met financiële criteria rekening gehouden, ook het criterium ‘doelgericht beleid inzake duurzaam en ethisch ondernemen’ wordt mee beoordeeld. Voor MVO Vlaanderen toetsen we dit duurzaamheidsbeleid af bij de 2 winnaars.

In de categorie kleine ondernemingen werd Medec Benelux op 18 juni tijdens het grootschalige event in Hasselt bekroond.

Winnaar Medec Benelux is een producent van hoogwaardige anesthesieapparatuur. Initiële doelmarkten waren België en Nederland, maar al snel breidde de afzet uit naar andere landen. In 2012 exporteerde het Aalsterse bedrijf naar 93 landen wereldwijd. Medec Benelux telt 40 medewerkers, een verdubbeling sinds 2008.

MVO Vlaanderen: Medec onderneemt verschillende acties om milieu-efficiënt te werken (doordacht aankoopbeleid, minder materiaalgebruik en verpakking, minder afkeuringen van toestellen…) en bouwt aan goede relaties met medewerkers en distributeurs. Hoe wordt die duurzaamheidsaanpak intern georganiseerd?

Kristof Braem, CEO en managing director: “Elke strategische en operationele beslissing wordt getoetst aan het principe People-Planet-Profit en wordt beoordeeld op haar impact op korte en lange termijn. Zo evalueren we elke aankoop van elk onderdeel grondig om onze ecologische voetafdruk per beademingstoestel zo klein mogelijk te houden. Iedereen wordt bij ons duurzaam beleid betrokken; zowel productiemedewerkers die ideeën hebben over procesoptimalisatie, als aankopers die creatieve oplossingen hebben voor kritieke onderdelen.”

MVO Vlaanderen: Op welke manier is duurzaamheid een concurrentieel voordeel voor Medec?

Kristof Braem: “ Medec staat voor “A smart Choice”. We streven er naar om met onze producten en diensten een slimme keuze voor onze klanten te betekenen. Dit bereiken we door intern slimme keuzes te maken overeenkomstig onze missie; elke beslissing moet ten goede komen aan patiëntveiligheid én betrouwbaarheid én kostenefficiëntie.

Op die manier onderscheiden we ons van de concurrentie die ofwel enkel bezorgd is over patiëntveiligheid en betrouwbaarheid (en dus duurder is) of enkel over kostenefficiëntie (en dus minder veilig en minder betrouwbaar is).

Medec staat tevens voor “Continuity through Growth”. De keuzes die Medec intern maakt om het bedrijf te sturen of om producten te innoveren, moeten uiteindelijk leiden tot groei en bijgevolg ook continuïteit voor onze zakenpartners, en uiteindelijk ook voor onszelf. Onze klanten proberen we via onze innovaties samen met ons te laten groeien. Samen gaan we voor de lange termijn en niet voor een ‘one shot’.

De keuze om voor één enkele kwalitatief hoogstaande distributeur per land te gaan, staat in contrast met de klassieke aanpak in de distributie. Toch heeft deze manier van werken tal van voordelen. zoals een onvoorwaardelijk engagement, een lange termijnvisie en lokale verankering.

Onze alomvattende strategie zorgt ervoor we in de context van de economische crisis en de rationalisatie van gezondheidsuitgaven een significant concurrentieel voordeel hebben.”

MVO Vlaanderen: Voelt u dat duurzaamheid vanuit overheden wordt gestimuleerd?

Kristof Braem: “Wij merken dat duurzaamheidsindicatoren, in het bijzonder via de benadering Total Cost of Ownership, beetje bij beetje binnensijpelen in overheidsopdrachten wereldwijd. Medec Benelux is er voor klaar om dit - via onze business partners - over de hele wereld als concurrentieel voordeel uit te spelen.

MVO Vlaanderen: Hoe ziet u het belang van duurzaam ondernemen evolueren?

Kristof Braem: “We doen aan duurzaam ondernemen met het oog op een betere toekomst voor onszelf én alle stakeholders, die we samen met Medec willen laten groeien. We zien dat bepaalde concurrenten (om China niet te noemen) het hier niet zo nauw mee nemen, maar we zijn er rotsvast van overtuigd dat het duurzaamheidsnet zich zal sluiten en dat alle spelers die niet volgen, zullen moeten buigen of barsten.”