Laat de zonnepanelen maar rollen!

Het uitgerolde zonnepaneel

Start-up creëert makkelijk uit te rollen zonnepanelen voor gebruik in afgelegen gebieden of bij rampen.

Zonnepanelen installeren in afgelegen gebieden vormt vaak een grote uitdaging. Het transport naar de gebieden is moeilijk omdat zonnepanelen vrij zwaar zijn en schade kunnen oplopen door schokken of trillingen tijdens het vervoer. Daarnaast zijn gespecialiseerde installateurs nodig om de complexe installaties operationeel te maken. Zo blijven grote regio’s, die vaak niet van stroom voorzien zijn, ongeschikt voor de groene technologie.

De start-up Renovagen zag een uitdaging naar hun hand en ontwikkelde het ‘Rapid Roll T’ systeem. Uitrolbare zonnepanelen die gemakkelijk te transporteren en schokbestendig zijn, en eenvoudig te installeren.  

Het uitrolsysteem.

Dankzij het gebruiksgemak kennen de zonnepanelen vele toepassingsmogelijkheden. Ze kunnen bijvoorbeeld worden ingezet in een rampgebied of vluchtelingenkamp waar geen elektriciteit (meer) voorhanden is. Eén Rapid Roll T systeem zou volgens Renovagen volstaan om 25.000 liter water te ontzilten of een  pop-up ziekenhuis van 120 bedden van stroom te voorzien. Bovendien zijn elektrische apparaten rechtstreeks aan te sluiten op de power hub. Er is zelfs een optie om twee USB poorten te voorzien, waarmee je gelijk een smartphone kan opladen, tot vijfduizend keer op één dag.  

Wanneer de zonnepanelen niet meer nodig zijn, worden ze eenvoudig opgerold om te vertrekken naar een volgende bestemming. Renovagen werkt ondertussen al aan ‘Rapid Roll I’; een standaard container met daarin een rol zonnepanelen van 10 meter breed en 200 meter lang. De start-up schat dat een Rapid Roll product 10 jaar lang of 200 keer kan ingezet worden.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
(Secundaire) Thema
Energie
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
23 maart 2023
Terug naar boven
Terug naar boven