droge grond - groene scheut

Krijg als kmo steun om water te besparen

VLAIO geeft opnieuw steun aan kmo‘s die water willen besparen of droogte bestrijden. Via de 'Blue Deal' kunnen zij een subsidie krijgen voor acties die waterverbruik verminderen, regenwater bufferen of water hergebruiken via zuivering.

VLAIO lanceert een nieuwe oproep voor kmo’s die investeringen doen in waterbesparing of droogtebestrijding. De manier waarop water bespaard wordt kan erg breed gaan. Ook ondernemingen waarvan water geen deel uitmaakt van de kernactiviteit kunnen in aanmerking komen. Het gaat bijvoorbeeld om...

  • opvang en zuivering van regenwater
  • zuivering en hergebruik van afvalwater, ongeacht de bron
  • (betere) infiltratie van regenwater of geloosd en zuiver water
  • beheersystemen van opvang, infiltratie, …
  • ontzilting van zeewater
  • waterbesparing binnen bestaande processen
  • waterbemaling

Het doel van deze nieuwe maatregel is om net kleinere en middelgrote ondernemingen aan te zetten tot laagdrempelige maar waterbesparende investeringen.  

Zie je binnen je onderneming kansen om duurzamer om te gaan met water?

Het kan de moeite lonen om na te gaan of er geen alternatieven zijn die zuiniger omspringen met deze kostbare grondstof.

Ook voor wie water minder intensief gebruikt zijn er immers  heel wat mogelijkheden. Denk aan een investering in hemelwateropvang en/of infiltratie, waarbij je ervoor kiest om verder te gaan dan wat wettelijk verplicht is.

Of misschien kunnen jullie grijs water wel hergebruiken?

Of gebruik je in je onderneming nog leidingwater, grondwater of oppervlaktewater voor laagwaardigere toepassingen (bijv. sanitair, douches, enz.) terwijl een alternatieve waterbron (hemelwater) eigenlijk even goed ingezet zou kunnen worden?

Indienen tot 8 juli

Belangrijk is dat de technologie die wordt aangewend niet op de lijst van mogelijkheden staat die onder de Ecologiepremie Plus (EP+) en Strategische Ecologiesteun (STRES) worden vermeld. Het doel van deze nieuwe maatregel is immers om meer laagdrempelige investeringen te kunnen steunen. Innovativiteit is een pluspunt, maar geen vereiste. De investeringen dienen wel efficiënt te zijn.

De mogelijkheden kunnen dus erg ruim zijn!

Je kan je project indienen tot en met 8/07/2022.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
(Secundaire) Thema
Water
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
19 mei 2022
Terug naar boven
Terug naar boven