windmolenpark

Klimaattransitie: wat kunnen bedrijven doen?

We zien dagelijks tekenen in de actualiteit die erop wijzen dat we nu aan het begin staan van de transitie naar een CO2-neutrale economie. Vasthouden aan CO2-intensieve productie wordt steeds risicovoller, zo stelt Jolien Noels in de jongste ETION Inspiratienota.

De klimaatverandering en transitie naar een CO2-neutrale economie brengen financiële risico’s voor bedrijven en investeerders met zich mee. Vaak wordt nog gedacht dat deze risico’s zich pas binnen enkele decennia zullen afspelen, maar ze zijn hier nu al. Vorig jaar was er bijvoorbeeld een eerste klimaatveranderingsfaillissement in de VS.

Transitierisico's begrijpen en beheren

Daarom wordt het steeds belangrijker om de fysieke en transitierisico’s te begrijpen en te beheren.

Bedrijven die deze risico’s willen beheren gaan meestal door vijf fasen van ‘managementkwaliteit’, waarbij ze steeds geavanceerdere, en op hoger niveau, beleidsprocessen invoeren.

Globale transitieleiders kunnen al in elke CO2- intensieve sector gevonden worden. Deze bedrijven zien de transitie naar een CO2-neutrale economie als een strategische uitdaging en zetten ambitieuze doelstellingen om hun voetafdruk te verminderen.

Belgische bedrijven kunnen leren van deze bedrijven en de best practices die zij volgen. Dan kan de transitie gezien worden als een economische opportuniteit.

Je kunt de Etion-inspiratienota hier downloaden.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
(Secundaire) Thema
CO2Nieuwe businessmodellen
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
4 september 2020
Terug naar boven
Terug naar boven