Kappers geknipt voor circulaire economie

Tijdens de lockdown wegens COVID-19 moesten de kappers hun deuren twee maanden gesloten houden. Voor hun klanten was een ferme uitgroei een goede reden om de quarantaine vol te houden. Anderen zagen de kans om een nieuwe volumineuze coupe te proberen.

Innoveren dus. Net als heel wat kapperszaken doen. Circulaire economie is geen onbekende term meer in de kapperswereld.

Al in 2015-2016 was er het project ‘Geknipt voor de toekomst’, een initiatief van Ecolife samen met de kappersfederatie, de Unie van Belgische Kappers en UNIZO en met steun van de provincie Vlaams-Brabant. De doelstelling? Kappers en een kappersopleidingen concreet ondersteunen om milieubewust te werken en de klantenbinding te vergroten. Daarvoor was een innovatieve klimaataanpak van een hele bedrijfssector op lokaal niveau nodig. Kappers geknipt voor de toekomst maken betekent:

  • hen helpen hun milieu-impact te verlagen
  • hun economische slagkracht te verbeteren.

Kansen voor circulaire economie

Het vertrekpunt: de kapper én de keten. Met oog voor een aanpak volgens de principes van de circulaire economie. Duurzame kappers(salons) kunnen klimaatambassadeurs worden en kapper, klant en gemeente kunnen elkaar versterken in deze duurzame en economische dynamiek.

De sectororganisatie Coiffure.org ging hierin helemaal mee. Voorzitter Stéphane Coigné zetelt zelfs in het “Secretariat Environment and Sustainability”. Met deze functie wil hij zich niet alleen inzetten voor het economisch beleid, maar ook voor duurzaamheid en milieu binnen Coiffure.EU.

Aandacht voor duurzaamheid in opleidingen

De nieuwe generatie kappers krijgt duurzaamheid mee in de opleiding. Zoals we mogen lezen toch al zeker in Nederland. Op 3 oktober 2019 vond daar het Symposium Duurzaamheid in het Kappersvak plaats, georganiseerd door Leren voor Morgen. Experts uit het kappersvak prikkelden de deelnemers om na te denken over wat duurzaamheid betekent voor het vak. Giuseppe van der Helm, directeur van Leren voor Morgen, gaf aan het begin van de dag aan: “Duurzaamheid in het MBO gaat te vaak alleen over bouw en installatie. Maar er is toch veel meer.”

In een kapperszaak zijn er veel cosmetische producten. Daar valt veel duurzaamheidsterrein te winnen. Net als op het vlak van energie, afval, de inrichting, lozingen,... “Ieder jaar verdwijnt 170.000 kilo haarverf in de wasbak. In veel zaken bieden kappers geen duurzame en groene keuzes aan. Het zou goed zijn als mensen die keuze wel hebben. Er bestaan natuurkappers. Studenten kunnen tijdens hun opleiding al leren duurzaamheid mee te nemen in het advies dat ze klanten geven, bijvoorbeeld door op elkaar te oefenen tijdens de les”, staat erover te lezen in duurzaammbo.nl.

100% natuurlijke producten

COSH!, een team van connaisseurs van duurzame mode, vond een biokapper in Ieper.

In de kappersstoel van Hoofdzaak Nana kun je je haar laten knippen of kleuren in een oase aan rust met natuurlijke producten en een professionele begeleiding. Het is een natuurlijk kapsalon waar ecologie centraal staat in de producten, haarverzorgingen en zelfs het meubilair. De shampoos en haarkleuringen zijn 100% natuurlijk. De specialiteit van het huis zijn de natuurlijke plantenkleuringen.

Daarnaast geeft Hoofdzaak Nana jonge startende kappers de kans om een stoel te huren in haar kapsalon. Nana heeft 30 jaar expertise als biokapper en wil die maar al te graag delen met de jonge zelfstandige.