ISO 26000, wat is dat?

beeld MAT

Zoek je online naar ISO 26000, dan zal je veel informatie vinden. Maar wat doe je ermee? We geven je de kerninformatie.

Wat is ISO 26000?

ISO 26000 biedt organisaties richtlijnen aan om duurzaam te ondernemen. Het is een internationale norm die organisaties helpt om MVO te integreren in de werking, Hij werd ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO).

Wat omvat ISO 2600 dan zoal?

De werkgroep die deze ISO-norm maakte, verdeelt duurzaam ondernemen onder in 7 kernthema’s en deze thema’s nog eens in 36 onderwerpen. Met deze onderwerpen kan je als onderneming aan de slag. Het officiële document van het ISO beschrijft de onderwerpen en geeft ook concrete richtlijnen, acties en verwachtingen.

De 7 kernthema’s

De 7 kernthema’s in de ISO 26000-norm zijn:

  1. Een behoorlijk organisatorisch bestuur
  2. De rechten van de mens
  3. Goede arbeidsomstandigheden
  4. Het milieu
  5. Eerlijk zaken doen
  6. Consumentenaangelegenheden
  7. Maatschappelijke betrokkenheid en ontwikkeling

Hoe werken organisaties met ISO 26000?

Ondernemingen en organisaties gaan op uiteenlopende manieren aan de slag met de informatie uit de ISO 26000-norm.

Amnesty International maakt gebruik van alle thema’s. Ze volgen bijvoorbeeld de richtlijnen voor het organiseren van verantwoorde arbeidsomstandigheden en hebben een preventiemedewerker aangesteld die mee toeziet op het welzijn van hun medewerkers.

Textielbedrijf Sioen maakt ook uitgebreid gebruik van ISO 26000. Net als Amnesty International maken zij werk van alle thema’s. Op hun website kan je een kijkje nemen naar de verschillende acties die ze ondernemen, zoals het ontwikkelen van milieuvriendelijk textiel, hernieuwbare energie en het samenstellen van multidisciplinaire teams.

Hoe begin ik eraan?

Er zijn verschillende manieren om de ISO 26000-norm toe te passen in je onderneming.

Als je al werkt met de SDG’s, kan je deze richtlijnen inzetten om die te realiseren.

Op de website van MVO Vlaanderen kan je de MVO-scan gebruiken om te zien hoe goed je bedrijf het doet op vlak van duurzaamheid. De MVO-scan leert je op welke onderwerpen en thema’s je goed of minder goed scoort zodat je acties kan beginnen plannen.

Een Nederlandstalige versie van het document waarin ISO 26000 beschreven staat kan je aankopen op de website van het Nationaal Bureau voor Normalisatie.

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
1 december 2021
Terug naar boven
Terug naar boven