Internationale Dag van de Biodiversiteit: biodiverse bedrijventerreinen

Volgens een studie van het Wereld Economisch Forum is 44 biljoen dollar aan waardecreatie afhankelijk van de biodiversiteit. Als onderneming heb je er dus alleen maar bij te winnen om het verlies aan biodiversiteit te helpen stoppen. Ontdek op deze Internationale Dag van de Biodiversiteit enkele bedrijven en organisaties die de handen uit de mouwen steken.

 

Wienerberger

De steengroeve van Wienerberger in Rumst vormt een ideale habitat voor beschermde planten- en diersoorten, die zich er dan ook spontaan vestigen. Dat beschouwt de producent van bouwmaterialen niet als een probleem, maar als een kans om kwetsbare natuur te ondersteunen. Met hulp van Natuur en Bos en Natuurpunt richtte Wienerberger tijdelijke poelen in voor de rugstreeppad. Naargelang op welke plek er gegraven wordt, schuiven de poelen op, zodat er altijd leefgebied te vinden is.

De Prijkels

Op bedrijvenzone De Prijkels, op de grens van Deinze, Nazareth en Kruisem, houden schapen de uitgebreide grasstroken kort. Een goedkope manier om het terrein netjes te houden én goed voor de biodiversiteit: de schapen beschermen de kwetsbare planten en vogels en zorgen ervoor dat zaden over het terrein verspreid worden. Het resultaat: een rijker ecosysteem. Een andere blikvanger hier zijn de zeven bekkens die regenwater bufferen. Een magneet voor meerkoeten, oeverzwaluwen en zwanen.

Roularta Media Group

Roularta Media Group won in 2021 de Award Biodivers Bedrijventerrein van het Departement Omgeving. Terecht: 5,8 hectare van het bedrijfsterrein in Roeselare werd toegewezen aan wilde natuur. De site telt 15.000 bomen, een vijver en wadi– een oase voor kikkers en salamanders – bloemenweiden die bezocht worden door wilde bijen, spreeuwen en grasmussen, bermen met heesters waar de gaai nestelt, nestkasten voor de torenvlak en kasten voor honingbijen. Wandelpaden met infoborden gidsen werknemers, bezoekers en buurtbewoners langs al die natuurpracht.

 

Ook meewerken aan het behoud van onze biodiversiteit? Laat je inspireren door de praktijkvoorbeelden van de Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit en het Interreg-project 2B Connect, zoek geschikte acties via de BiodiversiTree-tool of voer een risicoanalyse uit met de Biodiversity Risk Filter van WWF.

 

(Secundaire) Thema
Biodiversiteit
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
22 mei 2023
Terug naar boven
Terug naar boven