Inspiratienota coöperatief ondernemen

cooperatie roeispanen

In de jongste ETION-inspiratienota leggen Geert Janssens (ETION) en Hannes Hollebecq (CERA) uit hoe men de klassieke valkuilen van een coöperatieve manier van werken kan vermijden.

Een bedrijfscultuur die gericht is op samenwerking, moet worden doordrongen van sociale controle, opdat de kracht van mede-eigenaarschap tot leven kan komen.

De noodzaak om snel te schakelen in een disruptieve omgeving in combinatie met de schaarste aan talent, zet bedrijfsleiders van reguliere ondernemingen aan het denken. Steeds vaker verkennen ze modellen van participatief en coöperatief ondernemen. De werkerscoöperatie, waarbij alle medewerkers medevennoten zijn, is daarbij de meest verregaande vorm.

Coöperatief ondernemen is echter niet voor iedereen weggelegd en is een organisatiemodel naast vele andere. Wie eraan begint, moet rekening houden met de randvoorwaarden zoals in de inspiratienota uiteengezet. Die zijn gebaseerd op de rijke ervaring van Mondragón — de grootste coöperatieve onderneming in Europa.

Om de klassieke valkuilen te vermijden, moet er elke dag hard worden getimmerd aan een coöperatieve bedrijfscultuur, doordrongen van sociale controle en gericht op een permanente verbetering van zowel individuele als organisatorische kwaliteit.

Ook in een coöperatieve onderneming is solidariteit een werkwoord.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
16 april 2019
Terug naar boven
Terug naar boven