Impactnetwerk lanceert instrument om maatschappelijke impact te meten

Impact Wizard beeld

Het Impactnetwerk, een onderzoeksgroep met ondermeer de Sociale InnovatieFabriek als initiatiefnemer, lanceerde met de Impact Wizard een instrument dat de maatschappelijk impact meet van projecten en organisaties.

Het instrument houdt rekening met wat de organisatie bezighoudt. En met de tijd en middelen die de organisatie kan steken in een impactevaluatie. Begeleiding door coaches is mogelijk.

Wat is maatschappelijke impact? Armoede indijken, bijvoorbeeld. Of milieuvriendelijk gedrag stimuleren. En dit is meetbaar met de Impact Wizard. Deze online tool maakt namelijk de maatschappelijke impact van projecten zichtbaar. Door slimme vragen te stellen. Maar ook door een werkwijze op maat voor te stellen.

Waarom maatschappelijke impact meten?

  • Om nieuwe fondsen werven
  • Om verantwoording af te leggen voor een verkregen investering
  • Om op een andere manier te communiceren over de organisatie
  • Om medewerkers te motiveren
  • Om beter te begrijpen welke effecten activiteiten hebben. En hoe die kunnen verbeteren.

Hoe het werkt

Starten doet u met het aanmaken van een impactprofiel. Wat is de missie, wie zijn de stakeholders? Vervolgens evalueert u in vier grote stappen - modules - de impact.

  • In ‘Waarom’ en ‘Wat evalueren’ stelt u het doel en de focus van uw impactevaluatie scherp
  • De impactlogica achter uw activiteiten ontrafelt u in ‘Hoe maak jij verandering waar?’
  • De echte evaluatie en de analyse daarvan doet u in de module ‘Impactdata verzamelen’.

Als toemaat geeft de Impact Wizard tips om de impact te verhogen. En hoe hierover beter te communiceren.

Verkorte versie

Er is een verkorte versie van de Impact Wizard beschikbaar. Ideaal voor wie een eerste, beperkte ervaring wil opdoen met impact evalueren. Er is ook ondersteuning mogelijk bij het gebruik van de tool. In het Impactnetwerk zitten ervaren coaches die voor deze begeleiding zorgen.

Het Impactnetwerk

Dit initiatief vloeit voort uit actieonderzoek van de Sociale InnovatieFabriek, ondersteund door het Agentschap Innoveren & Ondernemen. In dit onderzoek ontwikkelen organisaties en coaches de kennis en ervaring om impact te meten/evalueren. Het resultaat is een wegwijzer. Hiermee kan iedereen op een transparante en eenvoudige manier nagaan welke maatschappelijke impact hij of zij realiseert. En op welke wijze de bereikte maatschappelijke impact kan gevaloriseerd worden.

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
5 januari 2017
Terug naar boven
Terug naar boven