rapportage

Impact en duurzaamheid trekken talent aan

Start-ups zitten duidelijk in de lift. Het gebrek aan impact dat mensen ervaren in het traditionele bedrijfsleven speelt een belangrijke rol in die evolutie.

Recordcijfers voor Start it @KBC

Start it @KBC, het programma dat beginnende ondernemers ondersteunt, breekt alweer haar eigen record. Dit jaar namen 323 start-ups deel aan de eerste selectieronde. Uiteindelijk werden 64 start-ups geselecteerd.

Opmerkelijk: 39% van hen kiest voor het start-up-leven om meer impact te kunnen hebben. De wereld veranderen en liefst ook verbeteren, blijkt voor heel wat mensen dus een belangrijke reden te zijn om hun werkgever te verlaten en op eigen benen te gaan staan.

Een teken aan de wand

De uitdaging voor 'klassieke' bedrijven is duidelijk: als werknemers op hun honger blijven zitten op het vlak van impact en duurzaamheid, zal een deel van hen op een bepaald moment op zoek gaan naar groener gras. Bedrijven laten momenteel kansen liggen om talent aan te trekken en te behouden omdat ze hun werking niet of te weinig verduurzamen.

Het gemis dat veel innovatieve werknemers ervaren bij bedrijven heeft meerdere dimensies:

  • de bedrijven slagen er niet in ondernemende werknemers te detecteren
  • ze geven hun werknemers te weinig vertrouwen om duurzame, innovatieve voorstellen aan te kaarten
  • er is geen geschikte structuur
  • ...

Het verschil kunnen maken

Bedrijven komen steeds meer voor de keuze te staan: de werking verduurzamen of hopeloos achterop geraken.

De werknemers van vandaag zijn niet tevreden met een standvastige job waar ze acht uur per dag het beste van zichzelf geven. Ze willen een positieve impact hebben op maatschappij, mens en milieu. Ze willen voelen dat ze een verschil maken.

Zolang werkgevers er niet in slagen hun bedrijfsmodel te transformeren zodat ondernemende werknemers voldoening uit hun werk kunnen halen, ziet het er niet naar uit dat de enorme toename van start-ups zal vertragen.

Maak kennis met alle start-ups binnen Start it @KBC.

 

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
1 april 2021
Terug naar boven
Terug naar boven