Huishoudtoestellen-as-a-Service met Papillon

Het bewust kiezen voor een duurzamere en milieuvriendelijke manier van leven is in principe goed nieuws, maar mensen die onder de armoedegrens leven, hebben niet altijd die kans om milieuvriendelijke keuzes te maken. Om voor die energiearmoede een oplossing te vinden, bedacht Stefan Goemaere van SAAMO West-Vlaanderen het circulaire project ‘Papillon’.

De #asaservice economie zit in de lift. Als #servicedesigner ga je uit van de behoefte van de #klant en/of gebruiker. Hierbij probeer je te begrijpen wat de ervaringen, behoeften en knelpunten zijn van je klanten. Dit geeft je inzichten en biedt kansen voor nieuwe diensten, of voor de verbetering van bestaande diensten. Dat is exact hoe Papillon project ontstaan is. Lees en beluister hun verhaal hier: Jan Wielockx legt het uit.

Vandaag gaat er veel aandacht naar het bewust kiezen voor een #duurzamere en #milieuvriendelijke manier van leven. Overheden leggen ook steeds meer ecologische richtlijnen en doelstellingen op. Dat is in principe goed nieuws, maar mensen die onder de armoedegrens leven, hebben niet altijd de kans om milieuvriendelijke keuzes te maken.

Om voor die energiearmoede een oplossing te vinden, bedacht Stefan Goemaere van SAAMO West-Vlaanderen het circulaire project ‘Papillon’. Het principe is eenvoudig: gezinnen die onder de armoedegrens leven en niet over de middelen beschikken om een nieuw huishoudtoestel te kopen, kunnen energievriendelijke toestellen huren aan een laag maandelijks tarief van 7 euro.

Voor het project werkt Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen samen met Bosch Belgium Huishoudelektro, die de toestellen aanlevert, onderhoudt en eventueel vervangt. Tijdens het project had Bosch ook het circulaire idee om gerefurbishte toestellen te huur aan te bieden. Dat zijn toestellen die bijvoorbeeld onder garantie een kleine herstelling kregen of transportschade opliepen. Die toestellen worden dan terug in orde gesteld in samenwerking met Sofie, een sociaal economiebedrijf uit Luik.

Samengevat:

  • verminderde impact op het klimaat en het milieu
  • economische groei
  • vermindering energie-armoede bij kansarmen
Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
17 maart 2022
Terug naar boven
Terug naar boven