Hotelketen upcyclet hoteluniformen tot kelnerschorten

Duurzaamheid is een van de pilaren waarop Radisson Blu Astrid-hotel in Antwerpen steunt. In 2001 startten ze met het programma 'Responsible Business'. Hiermee engageerde de hotelketen zich om acties te ondernemen rond energiebesparing en het klimaat, medewerkerstevredenheid en ethisch ondernemen.

“Het meest zichtbare voor een hotel zijn natuurlijk de milieuinitiatieven. Water en energie besparen is in principe gemakkelijk. Alleen wilden we ook een oplossing voor al het afgedankt textiel in ons hotel. Het leidde tot een mooi recyclagetraject”, vertelt Dominique Jansen, Director Sales & Marketing bij Radisson Blu.

Inspanningen rond water, recyclage van afval en led-verlichting zijn niet de meest aantrekkelijke thema’s voor de buitenwereld, zegt Dominique Jansen: “Daarom dat we via guerillamarketing naar voor zijn gekomen met het recycleren van hoteltextiel.

In 2015 startten we met een traject van Stadslab2050. De aanleiding waren gesprekken met het Flanders Fashion Institute. We krijgen jaarlijks 200 kilo aan achtergelaten textiel in onze lost and found. Uiteindelijk kwamen we in contact met Stadslab2050 en Atelier Doek, een sociale economieorganisatie. Een deel van de achtergelaten kleding gaat naar kringloopwinkels, een deel gaat naar het goede doel.”

Moeilijk economisch opschaalbaar

“Samen met Atelier Doek hebben we een klein project gedaan. Oude uniformen werden gebruikt om kelnerschorten voor ons restaurantpersoneel te maken. Dat was een fijn project met een mooi resultaat. Alleen konden we dat jammer genoeg niet op een economisch verantwoorde manier opschalen.”

Daarnaast hebben we ook veel wit textiel, zoals lakens en kussenslopen, dat vervangen moet worden. Voor het project Texup gingen vijf jonge designers aan de slag met verschillende soorten textiel. Daar zijn nog hele mooie dingen uit gekomen.

Bijvoorbeeld? Kussenslopen en bedlopers gebreid met repen oude lakens en T-shirts, een jas van kleine stukjes stof en herbruikt materiaal die met een  3D-tekening van de stad een uniek stuk werd. Andere lakens werden herwerkt tot een patroon waaruit in verschillende combinaties tafellinnen gemaakt kon worden. Niet alleen artistieke maar ook technische ontwerpen.

Alleen ging het dus om een te kleine schaal. En dat was niet doenbaar.

Grote partners nodig

Een les die Dominique Jansen leerde:

om op grote schaal het textiel te kunnen upcyclen zijn grote partners nodig.

“Anders is het moeilijk te doen. Zeker omdat bijvoorbeeld de lakens geen eigendom zijn van het hotel. Dus ook die partij moet mee willen werken. We dachten daarom wel eens: ‘schoenmaker blijf bij je leest’.

Gelukkig kwamen we op een bepaald moment in gesprek met de OVAM. Daardoor heeft het project toch een vervolg gekregen. Op 12 oktober organiseren we het event ‘Wat brengt de toekomst voor bedrijfstextiel?’. Hopelijk brengt dat nieuwe mogelijkheden met zich mee.”

“Hoe het nu verder moet? We kunnen momenteel niet veel meer doen dan het afgedankt textiel blijven doneren aan kringloopwinkels.

Daarnaast lanceerden we zopas een nieuw initiatief met een klerenzak. Die komt in elke hotelkamer in de kleerkast. Hotelgasten kunnen er kleding in achterlaten die ze willen doneren. Op die manier proberen we de gasten op een speelse manier bewust te maken.