Hogeschool bouwt duurzame campus

De Karel de Grote Hogeschool (KdG) bouwt een nieuwe campus op het Antwerpse Zuid. Daarbij gaan ze voor een ‘excellente’ duurzaamheidscertificatie van BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology).

Dit evaluatie- en certificatiesysteem besteedt aandacht aan duurzaamheid in de bredere zin van het woord. “We willen meer doen dan goed isoleren”, stelt Paul Deckers, directeur infrastructuur aan de Karel de Grote Hogeschool.

De KdG zet bewust in op duurzaamheid. “We willen samen met onze studenten duurzaam bijdragen aan een betere wereld. Met deze nieuwe campus willen we hen inspireren om zorg te dragen voor de samenleving van vandaag en van morgen.

Op de nieuwe campus delen we bewust ruimtes. Waarom? Om ontmoeting te stimuleren, zodat studenten en medewerkers over disciplines heen samenwerken en zodat ze alle kansen krijgen om te groeien vanuit die positieve ontmoeting.

n uiteraard willen we ook slim investeren om nu en later het hoofd te kunnen bieden aan de beperkte financiële context”, aldus Veerle Hendrickx, algemeen directeur KdG.

Inzetten op hergebruik

Paul Deckers: “Duurzaamheid gaat verder dan goed isoleren. Ook hergebruik, bewust verbruik, en delen staan voorop bij elke bouwbeslissing.

Een test vooraf toonde al aan dat we onze ambitie kunnen halen om een ‘excellent’-certificaat te ontvangen. Dat dankzij een driedubbele beglazing, daken vol zonnepanelen die zelfs bij bewolkt weer energie opwekken, slimme lichtjes die beweging detecteren, regenwater voor de toiletten, nachtkoelte om overdag te ventileren, …”

Back to basics

"We gaan geen meubels recycleren, wél ‘refurbishen’. Een bekrast blad van een tafel met nog goede poten vervangen we door een ander blad. Dat is beter dan het geheel te smelten en in een nieuwe vorm te gieten. We hergebruiken de goede onderdelen om tot vernieuwde, functionele en vaak ook hippe meubels te komen. En wat we niet kunnen gebruiken, gaat niet naar het stort. Het krijgt een nieuw leven volgens het cradle-2-cradle-principe.” 

Toch betekent duurzaamheid voor de Karel de Grote Hogeschool nóg meer. “Het gaat ook om flexibele inrichting van ruimtes op korte én lange termijn, gedeeld gebruik van ons gebouw. Hierdoor kan ook de buurt en stad ervan genieten.”

Milieubewuste studenten

Ook de studenten streven mee naar een duurzaam KdG. “Ze nemen het openbaar vervoer. We hebben vlakbij tramhaltes en een station. Of ze komen met de fiets. We voorzien 2.000 plaatsen in de fietsenstalling. Ze sorteren goed, gebruiken zo veel mogelijk de trap en we maken hen warm voor verse bio-food van lokale ondernemers op onze food market.” 

De medewerkers gaan ‘anders werken’: plaats- en tijdsonafhankelijk. Veerle Hendrickx: “Heel de campus is hun werkplek. De cafetaria als overlegtafel, de nissen of koffiebar als snelle overlegplek, het leercentrum als rustige werkplek, de eerste verdieping om collega’s te ontmoeten, …

Minder bureaus, maar wel meer plaats voor wat de essentie is van onderwijs: ontmoeten en groeien vanuit ontmoeting.”

Beperkt aantal parkeerplaatsen

De KdG voorziet maar een aantal parkeerplaatsen. “En die ruimte delen we met de buurt. Zij kunnen er ’s avonds hun auto kwijt”, zegt de directeur. “Hetzelfde geldt voor onze sporthal. In het weekend kan Stad Antwerpen ze ter beschikking stellen. En wij gebruiken hun leegstaande sporthallen overdag.”

“Duurzaam bouwen inspireert studenten en medewerkers om duurzaam bij te dragen aan onze samenleving. Dat is waar onze hogeschool voor gaat”, aldus Veerle Hendrickx. 

Hoe uniek we hierin zijn? “We zijn zeker de eerste hoger onderwijsinstelling die gaat voor een excellent in Breeam. Ook het duurzaam cateringconcept is een unicum. Zelfs wat de zonnepanelen betreft - die ook bij diffuus licht voldoende opbrengst hebben - vermoed ik dat we redelijk vooraan in de klas zitten”, besluit Paul Deckers.