Hoe Whole Foods de hipste supermarkt van de USA werd

Het ‘emotioneel betrokken leiderschap’ binnen de hippe supermarkt uit de USA Whole Foods legt het bedrijf geen windeieren.

Whole Foods begon in 1980 als een organische supermarkt met 19 werknemers, maar heeft inmiddels 373 filialen in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk, met 80.000 werknemers.

De supermarkt met organische en duurzame producten is razend populair bij de Amerikaanse hogere middenklasse. Het bedrijf is al die jaren niet afgestapt van de hippie-achtige ideeën over management waarmee het in 1980 begon. Zo heeft Whole Foods niet één algemeen directeur, maar een tweekoppige leiding: oprichter John Mackey en Walter Robb. Door het hele bedrijf proberen zij een sfeer van medezeggenschap te creëren, vertellen ze aan de BBC.

Sfeer van medezeggenschap

Zo krijgen krijgen nieuwe medewerkers een proeftijd, waarna hun teamleden in een geheime stemming mogen bepalen of de nieuweling blijft of niet. Filialen hebben veel zeggenschap over hun budget en personeel krijgt de ruimte om beslissingen te nemen.

Samen ontbijten: teambuilding

Goed voor de innovatie, zegt Mackey. Zo kwamen werknemers in één filiaal met het idee van een bar in de winkel, waar klanten wat kunnen eten en bier en wijn per glas kunnen bestellen. Inmiddels hebben 100 filialen zo’n bar.

Mackey gaat zelfs zover om slaapfeestjes te organiseren voor medewerkers. “Ik weet dat het gek klinkt, maar in hetzelfde huis slapen en dan samen ontbijt of avondeten maken is echt een teambuilding-ervaring.” De zeven leden in de raad van bestuur verdienen allemaal even veel: 19 keer het gemiddelde loon van een voltijds medewerker.

Grootste omzet ooit

Mackey geeft toe dat het systeem inefficiënt kan zijn, als mensen het wiel opnieuw uitvinden, maar “je mensen zijn dynamischer en meer betrokken”, zegt hij. ’Emotioneel verbonden’ leiderschap stelt werknemers in staat om op te bloeien, stelt Mackey.

En dat lijkt het proberen waard: een recent onderzoek onder Amerikaanse werknemers wees uit dat 70 procent van de ondervraagden een hekel hadden aan hun werk of er helemaal niets bij voelden.

Afgelopen jaar meldde Whole Foods de grootste omzet in zijn bestaan. De omzet nam toe met 12 procent tot 12,9 miljard dollar, en de inkomsten met 18 procent tot 551 miljoen. De afgelopen 17 jaar staat het bedrijf in de ’100 Best Companies to Work For’ in de Verenigde Staten van Fortune Magazine.

Bron : Nederlandse Zakelijk Nieuws & Ondernemers tools
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
10 april 2014
Terug naar boven
Terug naar boven