Hoe West-Vlaamse maatwerkbedrijven meer duurzame jobkansen creëren met slimme technologie

cobot in maatwerkbedrijf

4Werk vzw is de West-Vlaamse federatie van maatwerkbedrijven (de overkoepelende naam voor beschutte en sociale werkplaatsen). Ze heeft samen met haar partners drie jaar lang het project Toegepaste Technologische Innovatie (TTI) ontwikkeld. De hoogstaande technologische implementatie op de werkvloer van maatwerkbedrijven werd op 17 januari 2019 voorgesteld tijdens het slotevent.

De West-Vlaamse maatwerkbedrijven hebben zich toegelegd op de ontwikkeling van productie-ondersteunende innovaties. Die hebben ze ingezet op de werkvloer om complex werk te vereenvoudigen. Dankzij de ondersteuning van technologie (fysiek, ergonomisch en mentaal) kunnen operatoren complexere taken uitvoeren. Laaggeschoolde, anderstalige en andere werknemers worden op die manier naar een hoger niveau getild.

Met dit project wilden 4Werk en haar partners, waaronder POM West-Vlaanderen, de positie van maatwerkbedrijven als betrouwbare leverancier voor de West-Vlaamse maakindustrie kracht bijzetten. Technologie biedt enorm veel mogelijkheden om als maatwerkbedrijf een hogere toegevoegde waarde te bieden en complexere producten te maken. Bovendien kunnen de maatwerkbedrijven op deze manier nog meer mensen, die ver van de arbeidsmarkt staan, duurzame jobkansen bieden in West-Vlaanderen.

Volgend jaar komt er een Europees vervolgproject dat met nieuwe experimentele ontwikkelingen in living labs bij maatwerkbedrijven binnen het gecreëerde ecosysteem zal werken.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
1 februari 2019
Terug naar boven
Terug naar boven