new look JBC-trui

Hoe maak je een trui met een 'moeilijk' opschrift weer hip?

JBC zit opgescheept met een overstock van truien die het uit de rekken haalde na kritiek op sociale media. CiLAB vormt de oude collectie om tot een nieuwe kledinglijn, met dank aan de inspiratie van Syrisch mode-ontwerper Shawkat Khalil.

Knaloranje truien is het eerste wat we zien als we eind augustus op bezoek gaan in het atelier van CiLAB in Mechelen. Het zijn felle ontwerpen, de nieuwste truien die JBC besteld heeft. En ze hebben een bijzonder verhaal.

The Shining

We worden verwelkomd in een verouderd kantoorgebouw waar de modeopleiding van de schoolgroep Ursulinen tijdelijk naar verhuisd is. Niet alleen ontwerpers in opleiding huizen in het vrij donkere gebouw, dat de allure heeft van een oud, angstwekkend hotel – CiLAB-medeoprichter Jan Merckx vergelijkt het met de setting van The Shining.

Ook Shawkat Khalil, een mode-ontwerper die uit Syrië vluchtte in 2017, houdt er kantoor. Wat voor een gelukkig toeval het was dat Jan Merckx hem ontmoette net na zijn aankomst in Mechelen, las je eerder in dit interview.

JBC heeft de hulp van CiLAB – en vooral die van Shawkat Khalil – ingeschakeld om kleding te upcyclen zoals dat heet: een stuk heropwaarderen door er iets helemaal anders mee te doen. Dat is niet toevallig het doel van CiLAB, wat staat voor Circulair Innovatielab. Volgens Merckx en medeoprichter Sibille Diederichs valt er zoveel meer aan te vangen met overstock en oude collecties dan die zomaar te verbannen richting kledingcontainer, shredder of afvalberg.

Scheldwoord

Oude collecties? JBC heeft ze. Eentje in het bijzonder. Naar aanleiding van de verkiezing voor tiener- en kinderwoorden van het jaar had JBC onder meer een trui met het woord ‘simp’ ontworpen. De originele betekenis van ‘simp’ is een jongen die (te) veel moeite doet voor een meisje dat hij leuk vindt. In jongerentaal was de term intussen een scheldwoord geworden. Daarvoor kreeg de Limburgse modeketen de wind van voren op sociale media.

"Dus haalden we de truien uit de rekken", vertelt Valerie Geluykens, hoofd maatschappelijk verantwoord ondernemen bij JBC. "Maar eigenlijk was er niks mis mee, behalve de print. Dus gingen we op zoek naar een duurzame oplossing. Die vonden we bij CiLAB, omdat dat atelier oude collecties omvormt tot nieuwe stuks."

Uniek

De afgelopen maanden was Shawkat druk in de weer met het pimpen van truien met stroken stof die hij haalde uit een andere collectie truien van de overstock van JBC. "Die stroken vervangen het opschrift simp", klinkt het bij JBC, "en Shawkat voegt ze ook toe aan de mouwen, wat unieke, nieuwe truien oplevert."

Het ontwerp kwam tot stand in samenspraak met Shawkat Khalil en zijn collega Sibille Diederichs. De truien liggen in de rekken van JBC vanaf 1 oktober 2021.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
29 september 2021
Terug naar boven
Terug naar boven