Het Amsterdamse Koninklijk Concertgebouw zette duurzame stappen

Dankzij het advies van The Green Quest voert Het Koninklijk Concertgebouw zijn duurzaamheidsplannen verder op. Twee doelstellingen waren de aanjagers die voor de versnelling zorgden sinds 2013: 57 procent reductie van CO2-uitstoot en minimaal 20 procent minder voedselverspilling in de komende vijf jaar.
 

The Green Quest is een initiatief van Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio. Ze gaan op zoek naar oplossingen om duurzamer te ondernemen. Naast het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg, vervoersbedrijf Arriva, FrieslandCampina en ABN AMRO, hielpen ze ook het Concertgebouw in Amsterdam om meer profijt uit duurzaamheid te halen.

“De adviezen van The Green Quest hebben ons fantastisch geholpen, mede door de BankGiro Loterij hebben we al drie van de tien adviezen kunnen doorvoeren”, vertelde zakelijk directeur Gea Zantinge in Het Financieel Dagblad. De BankGiro Loterij werd namelijk tot jubileumpartner benoemd en stelde 500.000 euro per jaar beschikbaar om onder andere de duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren.

Verbeteren van klimaatsysteem

Het adviesrapport van The Green Quest bevatte een prioriteitenlijstje, waaronder het advies om te werken aan de bewustwording van de medewerkers, het verbeteren of zelfs vervangen van het klimaatsysteem en het mogelijk toepassen van ledverlichting in kroonluchters. Een uitdaging volgens Zantinge, want de monumentale status van het gebouw bemoeilijkte de implementatie van een nieuw klimaatsysteem. Toch zette de culturele instelling door om de huidige systemen te verbeteren.

Wat de bewustwording van de medewerkers betreft, maakte Het Concertgebouw grote vooruitgang. “We vroegen alle medewerkers om alleen of in groepen na te denken over duurzaamheid. Simpele dingen als ‘het licht uitdoen’ of ‘dubbelzijdig printen’, zijn nu de normaalste zaak van de wereld”, aldus Zantinge. Elke afdeling kreeg overigens een ambassadeur. Zij komen periodiek samen om na te denken over duurzame oplossingen.

Enthousiasme culturele sector

Ledverlichting voorzien in de verschillende zalen bleek na een test geen succes. Toch kon Het Concertgebouw voor een flinke energiereductie zorgen dankzij ledlichten in bepaalde kroonluchters. De som van deze duurzaamheidsinspanningen zorgde voor enthousiasme bij andere culturele organisaties. Sinds 2013 komen verantwoordelijke van de technische dienst van de Amsterdamse theaters bijeen om ideeën uit te wisselen.

In de toekomst zal Het Concertgebouw ook de andere adviezen van The Green Quest toetsen op haalbaarheid. Zakelijk directeur Gea Zantinge roept daarnaast de bezoekers op om ook hun steentje bij te dragen door met het openbaar vervoer te komen.