Haven van Antwerpen stimuleert circulaire economie via projectoproep

Campagnebeeld symbioseoproep Port of Antwerp

Als logistieke en industriele hubs kunnen havens een grote rol spelen in de transitie naar een circulaire economie. Logisch dus dat Port of Antwerp en de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij (OVAMJ een projectoproep lanceren die gesloten materiaalkringlopen in en rond de haven van Antwerpen stimuleert. Binnen de oproep staat industriële symbiose centraal. De twee winnende projecten ontvangen €50.000 en krijgen de kans om verder uitgerold te worden.

Projectoproep in kader van industriële symbiose

Wat voor het ene bedrijf een afvalstroom is, is voor het andere mogelijk een waardevolle grondstof. lndustriële symbiose is een vorm van bemiddeling die bedrijven samenbrengt in een innovatieve  samenwerking en die wegen vindt om afval van de ene als grondstof voor de andere in te zetten. Dit is het uitgangspunt van de projectoproep die Port of Antwerp en OVAM op 30 september lanceerden, samen met de experten van het Vlaamse Symbioseteam, VITO en essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences.

Participatietraject

Deelnemers aan de wedstrijd gaan de uitdaging aan om een symbioseproject voor te stellen waarbij minstens twee verschillende bedrijven materialen uitwisselen en daardoor een significante bijdrage leveren aan de circulaire economie in en rond de haven van Antwerpen.

Gezocht wordt naar reële business cases die kans van slagen hebben en net dit duwtje in de rug nodig hebben. De open oproep loopt vanaf 30 september tot en met 6 januari 2022. Na een selectieprocedure stelt de jury een top vijf samen, waaruit zij uiteindelijk begin februari de twee winnende projecten zal kiezen.

De jury beoordeelt de inzendingen op basis van meerdere criteria:

  • milieu-impact
  • opschaalbaarheid
  • innovatief karakter
  • en het potentieel om naar een reële investering te leiden die Vlaanderen helpt om het residueel afval te verminderen.

Port of Antwerp stelt €50.000 per winnaar ter beschikking om door middel van een door de partners ondersteund participatief traject de symbioseopportuniteiten op de bedrijfsvloer te analyseren en uit te testen.
 

 

 

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
1 oktober 2021
Terug naar boven
Terug naar boven