Haven Antwerpen wil CO2 gebruiken als grondstof voor methanol

Het Havenbedrijf Antwerpen onderzoekt of het uit CO2 en overschotten aan opgewekte elektriciteit methanol kan produceren. Methanol is een goede bouwsteen voor de chemie in de Antwerpse haven, CO2 is dan weer in ruime mate aanwezig. Bovendien kunnen overschotten aan duurzaam opgewekte energie bijdragen aan het proces.

Voor de ontwikkeling van methanol is zuivere CO2 nodig. Hoewel het wel mogelijk is om zuivere CO2 uit rookgassen te halen, kan dit nog niet kosteneffectief.

Om de ontwikkeling van methanol toegankelijker te maken, onderzoekt Havenbedrijf Antwerpen vooral hoe de stof zuiver uit biomassa te halen is. Eens ze een techniek vinden om methanol kosteneffectief te produceren, willen ze deze beschikbaar stellen aan bedrijven. De haven ziet zich niet als de onderneming die de techniek dan verder moet ontwikkelen.

Buitenlandse voorbeelden

Het is geen nieuw idee om CO2 als grondstof te gebruiken. De technologie om dat te doen is dat evenmin. Voornamelijk in het buitenland lijkt het onderzoek de afgelopen jaren in een stroomversnelling te raken. Onder meer in Duitsland, waar Bayer al op demo-niveau grondstoffen uit CO2 maakt.

Volgens Amerikaanse onderzoekers is het zelfs mogelijk om CO2 uit de lucht te halen om die vervolgens direct om te zetten in brandstof of grondstof voor de chemie. In IJsland bouwde het bedrijf Carbon Recycling een methanolfabriek. Die werkt nu nog op geothermische stoom uit een IJslandse geiser, waarin veel meer CO2 zit dan in lucht.

In Antwerpen werkt staalconcern ArcelorMittal samen met de start-up LanzaTech aan het hergebruik van CO2 uit rookgassen van de staalindustrie. LanzaTech en Arcelor maken daarbij gebruik van microben die de CO2 via biologische weg in nuttige producten omzetten.