Grootste zaag ter wereld voor Aerocircular

Portaalzaag aan het werk

Aerocircular is het enige Belgische bedrijf dat passagiersvliegtuigen ontmantelt en zich daarbij concentreert op de restmaterialen. Voor dat type werk is goed materieel onmisbaar. Daarom heeft Aerocircular begin mei de grootste portaalzaag ter wereld in gebruik genomen.

De zaag met diamantkabel is 11 meter hoog, 9 meter breed en kan voorwerpen tot 7 meter doormeter aan. Ze werd gebouwd door Hilti, een internationale leverancier in de constructie- en energiesector. Hilti ontwikkelde ze samen met Aerocircular om de romp van A320- of B737-vliegtuigen door te kunnen zagen.

De afgezaagde delen kunnen in intacte toestand gebruikt worden (bijvoorbeeld voor vluchtsimulatoren) of komen uiteindelijk ontmanteld opnieuw in de (secundaire) grondstofketen terecht.

Aerocircular werd opgericht in 2016 en is de enige Belgische speler in de vliegtuigontmantelingswereld die alle vliegtuigonderdelen opnieuw benut. Het bedrijf concentreert zich op de duurzame herbestemming van de restmaterialen en levert uitsluitend groene serviceverlenende,  demontage-, ontmantelings- en re-/upcyclingdiensten.

Onderzoek leidt tot R&D afdeling

Het studiewerk over materialen dat hiervoor reeds geleverd werd, leidde ondertussen tot meerdere patentindieningen. Het wordt gestaag verdergezet, met participatie in ondertussen meer dan zes Europese onderzoeksprojecten waaraan klinkende namen uit de (luchtvaart)industrie en de academische wereld deelnemen.

Hierbij werkt een afzonderlijke R&D afdeling onder de naam Industrial Circularity Lab (ICL), die ervoor zorgt dat het ecosysteem rond Aerocircular in de nabije toekomst zelfs de grenzen kan oversteken naar andere sectoren.

Nieuwe vestigingen

Deze zomer opent de Amerikaanse vestiging van Aerocircular de deuren in Arizona. In 2021 komt er ook een vestiging in het Midden-Oosten, in Abu Dhabi.

The sky is the limit voor deze ambitieuze circulaire onderneming die we al langer volgen (zie berichtgeving onderaan deze pagina).

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
20 mei 2020
Terug naar boven
Terug naar boven