The Green Puffins scoren op ecologie

The Green Puffins werd opgericht in 2012. Toen nog louter als een ecologische vrouwenzaalvoetbalploeg. Ondertussen organiseren ze ook duurzame sportkampen. Jongens en meisjes kunnen zich helemaal ecologisch uitleven tijdens een week voetbal, spel, dans en/of omnisport.

“Ze gaan op het einde naar huis met houten medailles waarop ons logo is gebrand”, vertelt Katty Michielsen van The Green Puffins.

The Green Puffins is meer dan enkel een zaalvoetbalploegje. Er zit een sterke strategie achter.

“We wilden niet alleen zelf zo verantwoord mogelijk sporten, maar ook anderen hiertoe aanzetten. Daarom zijn we al snel begonnen met de organisatie van sportkampen. In 2012 een eerste keer. Dat hebben we elk jaar wat uitgebreid tot nu vier weken per jaar. Het vergt heel wat tijd, wat niet evident is. We hebben allemaal nog een andere job.”

Speelsters hebben link met milieu

De duurzame insteek van The Green Puffins? “We zijn allemaal wel op één of ander vlak bezig met milieu. Ik als duurzaamheidsambtenaar bij een gemeente. Andere speelsters zijn bijvoorbeeld leerkracht en actief in milieuraden. Die duurzame mindset trekken we door in onze sport. Als zaalvoetbalploeg met onder andere ecologische voetbalshirts en -broekjes en -ballen. Ik ben zelf met duurzaam aankopen bezig in mijn job. Rekening houden met duurzaamheidscriteria vind ik dus niet meer dan logisch.”

Al blijkt de zoektocht naar ecologisch sportmateriaal niet altijd evident. “Het is voor sommige producten een lange zoektocht geweest. Vooral voor de shirts. Daarnaast is er soms ook een meerprijs die je betaalt.

Wat de tegenstanders hierover zeggen? Een fairtradebal vinden sommigen niet kwaliteitsvol. Maar het tegendeel is waar. We vinden het leuk om zo mensen bewust te maken. Vroeger zag je bijvoorbeeld naast het voetbalveld blikjes en flesjes liggen. Maar een drinkbus is echt niet de kost. Het zijn kleine dingen die eenvoudig waren om mee te starten en te integreren in onze werking."

Evaluaties bij ouders tonen meerwaarde

 “Na elke activiteit vragen we aan de ouders om een evaluatie in te vullen. Hieruit blijkt dat ouders de duurzame insteek van de sportkampen eerder een meerwaarde vinden.

Wij geven onze sporters dagelijks biologisch fruit en groenten en biofruitsap of water in herbruikbare bekers. We vertellen de kinderen ook waarom. Bij kleine kinderen kun je nog veel enthousiasme losweken. Al vraagt het een inspanning. Vaak krijgen kinderen tijdens sportkampen veel prullaria. Wij proberen enkel nuttige en duurzame attenties te geven. Een fairtrade T-shirt, een ecologische waterfles, een fairtrade voetbal of volleybal. We geven er ook altijd uitleg bij. Ik denk dat de ouders dat wel appreciëren.”

Katty merkt dat de aankoop van ecologisch sportmateriaal elk jaar gemakkelijker loopt. “We proberen elk jaar te verbeteren. Kleuterballen vonden we eerst niet in een verantwoord materiaal. Enkel PVC. Ondertussen hebben we een natuurrubberen exemplaar gevonden.

De voetbalshirts blijven wel een hele moeilijke. We gingen met onze zaalvoetbalploeg voor de minst slechte qua duurzaamheid. Daarvoor deden we beroep op Rank a Brand. We stuurden ook in samenwerking met Cleane Kleren een brief naar alle aanbieders van grote merken. We deden hierin een oproep om meer aandacht te besteden aan duurzaamheid. Jammer dat we dat niet meer kunnen afdwingen.”

Als één team achter ecologie

Een ander aandachtspunt voor The Green Puffins: alle begeleiders motiveren om de duurzame boodschap te verkondigen naar de kinderen.

“Het is belangrijk dat iedereen van het team dezelfde missie naar buiten draagt. Wij informeren onze begeleiders met een infodocument. Duurzaam denken is geen selectiecriterium, maar meestal gaan de begeleiders er wel in mee. Dat is iets positiefs.

Onze spelletjes zijn ook vaak milieu-educatief getint. Zij moeten dat enthousiast kunnen vertellen. Elke ochtend beginnen we bij de allerkleinsten met een verhaaltje. Twee keer per week is dat over een milieuthema. De rest van de dag komt ecologie spelenderwijs aan bod. Ook trekken we dagelijks het bos in. Spelen in én contact met de natuur blijft erg belangrijk!”

Bij een sportkamp horen medailles en bekers. Ook dat pakken The Green Puffins anders aan. “Vroeger nog niet. Nu maken we de medailles zelf met houten schijfjes en branden we er ons logo op. Het is goedkoper, maar vraagt heel veel werk. De kinderen vinden het wel fantastisch.

Ondertussen hebben we de medailles vervangen door een sleutelhanger in hout. Het is een manier van reclame maken. De bekers maken we uit palettenhout dat we versnijden en waarmee we creatief aan de slag gaan. Dat kost enkele uren werk. Maar het is wel leuk. We proberen ook spelletjes te maken met bijvoorbeeld palettenhout of met oude fietsbanden. Of een zelfgemaakt composttoilet. Heel tof om de kinderen hiermee kennis te laten maken.”

Meer ondersteuning nodig

“Ouders vragen wel eens waar we ons ecologisch materiaal halen. Andere voetbalploegen hebben dat nog niet. Het probleem is vaak dat ze werken met vaste leveranciers.

Voetbal Vlaanderen is de perfecte organisatie die veel meer zou kunnen doen aangezien ze veel clubs onder hun werking hebben. Ze stimuleren nu weliswaar clubs om zaken te ondernemen (bv via het Play Green-project). Maar door bijvoorbeeld in de hoogste reeksen te voetballen met fairtrade ballen zouden veel meer clubs aangezet worden dit voorbeeld te volgen. Of door de grote kledingmerken te overtuigen mee te stappen in het Cleane Kleren-project en zo te stimuleren meer belang te hechten aan de arbeidsomstandigheden waarin voetbalkledij gemaakt wordt. “