schoolrefter

GoodFood@School lanceert nieuw charter voor gezonde en duurzame schoolmaaltijden

In de Nieuwen Bosch Humaniora in Gent is een charter ondertekend voor gezonde, evenwichtige en duurzame schoolmaaltijden. Uit onderzoek van de organisatie Rikolto was gebleken dat scholen en cateraars slecht scoren op het vlak van gezondheid en duurzaamheid. Daar zal het charter verandering in brengen.

Meer dan zes op tien basis- en secundaire scholen bieden warme maaltijden aan, maar die maaltijden voldoen niet aan de huidige verwachtingen omtrent gezondheid en duurzaamheid.

Via het programma GoodFood@School helpt Rikolto (voorheen Vredeseilanden) scholen om daar iets aan te doen. Er is vaak een gebrek aan kennis over de manier waarop de richtlijnen voor schoolmaaltijden van het Vlaams Instituut Gezond Leven kunnen worden gebruikt voor concrete criteria in lastenboeken. Daardoor blijven de opdrachtgevers van cateraars, de scholen zelf, vaak oudere lastenboeken gebruiken en verandert er in de praktijk weinig aan het aanbod.

Het nieuwe charter zal een leidraad zijn waarin zowel gezondheidscriteria als duurzame criteria aan bod komen. Er zal bijvoorbeeld gewerkt worden aan het voorkomen van voedselverspilling en er zal aandacht zijn voor het gebruik van lokale ingrediënten.

Het charter is ondertekend door verschillende cateraars en hun sectorfederatie, Horeca Vlaanderen, de onderwijsverstrekkers en de koepels van ouderverenigingen. De expertise wordt voorzien door Rikolto en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Dit is een nieuwe stap in de richting van betere voeding op school. Daardoor past het charter perfect in de algemene gezondheidsdoelstelling voor Vlamingen tegen 2025.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
15 juli 2019
Terug naar boven
Terug naar boven