Een textielfabriek in Indonesië

Gigantische bal kleren rolt door de Nieuwstraat

10 jaar na de instorting van kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh.

Een reusachtige bal gemaakt van kleren rolt door de Nieuwstraat, dé winkelstraat in Brussel. De bal staat symbool voor de fast fashion, een model dat steeds verder dendert, onderweg vele slachtoffers maakt en de wereld opzadelt met bergen afval. Na de performance was er een herdenking van de slachtoffers van de instorting van het Rana Plaza complex in Bangladesh op 24 april 2013, waarbij 1138 kledingwerkers omkwamen.

Met de actie willen de actievoerders de slachtoffers herdenken én oproepen tot dringende politieke actie. Een decennium na de dodelijkste ramp in de kledingsector is de vooruitgang in de kledingsector heel mager. De veiligheid in de kledingfabrieken in Bangladesh is dan wel sterk verbeterd, het model van de fast fashion blijft gebaseerd op productie aan bodemprijzen, met collecties die wekelijks op de markt uitgestort worden. De lonen blijven ver onder het bestaansminimum: in Bangladesh werken naaisters voor een minimumloon van 69 euro per maand. De EU werkt aan een richtlijn die een einde moet maken aan de dagelijkse schendingen van mensenrechten en sociale- en milieurechten, in alle sectoren. Op 25 april en eind mei staan er twee belangrijke stemmingen over deze ‘zorgplicht richtlijn’ op de agenda van het Europese Parlement. Ngo’s, vakbonden, consumentenorganisaties, kunstenaars en jongeren roepen België op om bij de EU te pleiten voor een sterke en ambitieuze richtlijn.

Destructieve kracht van fast fashion

De reusachtige bal is een performance van poppenspeelster Natacha Belova en danser Dorian Chavez. Met hun “Sisypholia” willen ze op een poëtische manier de overconsumptie van kleding in vraag stellen. Op zijn tocht zwerft de bal langs fast fashion winkels, verplettert hij alles op z’n pad en illustreert zo de destructieve impact van de fast fashion. De bal eindigde z’n tocht op het Muntplein, opgewacht door meer dan 100 actievoerders.

Cruciale stemming in het Europees Parlement

De actievoerders roepen beleidsmakers in Europa en België op om ambitieuze wetgeving aan te nemen die rampen als Rana Plaza zou kunnen voorkomen. De ontwerprichtlijn van de EU is momenteel te zwak om het respect voor mensenrechten, sociale- en milieurechten in internationale waardeketens te kunnen garanderen. Daarvoor is er een richtlijn nodig die van toepassing is op álle bedrijven, ongeacht hun omvang, sector en waardeketen, en die slachtoffers de mogelijkheid geeft om naar de rechtbank te stappen. 32 bedrijven, waaronder Benetton, Inditex, Primark, Mango en Auchan, lieten kleding maken in het Rana Plaza complex, maar geen van hen werd juridisch aansprakelijk gesteld voor de tragedie.

De Commissie juridische zaken van het Europees Parlement neemt op 25 april een standpunt in, de plenaire stemming gebeurt eind mei. De aanwezige organisaties, verzameld in de nationale campagne #MadeWithRespect, lanceerden pas de sociale mediacampagne “Vote of the Year” naar de Belgische Europarlementsleden.

 

 

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
24 april 2023
Terug naar boven
Terug naar boven