bio-afbreekbare koffiecups

Gezocht en gevonden: alternatieven voor plastic op kantoor

We begrijpen het. Al die informatie en cijfers over plastic in het water, onze voeding en in de straten zijn niet echt bemoedigend. Maar deze plastic alternatieven zijn dat wel! In dit lijstje sommen we allerlei leuke én plasticvrije voorbeelden op voor op kantoor.

Stijlvol je lunch meenemen

Plastic sandwichzakjes zijn voor de meeste mensen gelukkig al lang verleden tijd. Toch duikt er nog regelmatig plastic wegwerpmateriaal op in lunchpakketten. Individueel verpakte koeken of fruit zorgen voor plastic dat slechts een keer gebruikt wordt voor het op de afvalberg terechtkomt.

Met een herbruikbare boterhamzak kan je al je eten op een duurzame manier meenemen naar kantoor. Je kunt deze zakjes gemakkelijk uitwassen in een wasmachine. Je kunt ze ook uitrollen tot placemat. En ze zijn daarnaast beschikbaar in frisse kleuren en patronen, zoals de zakjes van het merk Roll’eat. Je kunt ook kiezen voor een bijenwasdoek dat je na gebruik onder de kraan kunt uitwassen. Als je een echte DIY-fan bent, kan je zelfs je eigen bijenwasdoek maken.

Misschien heb je nog een oude brooddoos liggen die je een tweede leven kunt geven of kies voor een stevige metalen brooddoos als je je eten extra goed wil beschermen.

Duurzaam je koffie, thee of water drinken

Veel mensen starten hun dag graag met een warme koffie en durven daarvoor wel eens wegwerpbekers gebruiken. Maar er zijn alternatieven genoeg. Elke koffiebar zal met plezier je koffiebeker vullen die je van thuis meebrengt. Je krijgt hier vaak korting voor!

De koffie- en theebekers van Kambukka bieden een duurzaam en stijlvol alternatief dat een leven lang meegaat, ook voor de zwaardere koffiedrinkers op kantoor. Kan je echt niet anders dan wegwerpbekers gebruiken? Bekijk dan milieuvriendelijke opties zoals bekers die biologisch afbreekbaar zijn.

Ook wegwerpflessen zorgen voor een hoop onnodig afval. Dopper zorgt er per herbruikbare fles voor dat er 40 wegwerpflessen minder in de oceaan belanden. Je kunt ook kiezen voor een old-school thermos om je koffie, water of thee mee te nemen.

Plasticloos schoonmaken

Schoonmaakmiddelen komen meestal in plastic flessen of dozen. Gelukkig bestaan er steeds meer alternatieven, zoals hervulbare verpakkingen of producten die in karton of andere bio-oplosbare verpakkingen komen.

Zo biedt YOKUU een alternatief tegen single-use flessen met schoonmaakmiddelen. Deze Antwerpse start-up biedt kleine schoonmaakparels aan die je oplost in water. Met één parel maak je 300 ml allesreiniger in een herbruikbare fles.

Hopelijk heb je op kantoor een vaatwasmachine en moet je de afwas niet met de hand doen. De meeste vaatwastabletten zijn ondertussen al verkrijgbaar met oplosbare folie, maar er zijn bedrijven die nog een stapje verder gaan. De vaatwastabletten van Marcel’s Green Soap komen in een kartonnen verpakking en zijn 100% plasticvrij. Ze maken gebruik van natuurlijke ingrediënten die voor minstens 97% biologisch afbreekbaar zijn.

Minder papier verspillen

Op kantoor wordt er papier en toner gebruikt. Toner komt, helaas, meestal toe in plastic wegwerpverpakkingen. In de toner zitten schadelijke chemische middelen en zware metalen die ook een impact hebben op ons milieu.

De beste manier om dit te vermijden is niet (of veel minder) printen. Gelukkig bestaan er voldoende alternatieven. MOYU maakt notitieboekjes die bijdragen aan een paperless office. De pagina’s zijn uitwisbaar. Je kunt ze tot 500 keer opnieuw beschrijven. Met de bijbehorende app kan je vervolgens je schrijfsels meteen digitaliseren om ze te delen met je collega’s.

 

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
4 juni 2021
Terug naar boven
Terug naar boven