Getuigenissen deelnemers Traject MVO

In de opleiding Traject MVO geven we de laatste stand van zaken rond maatschappelijk verantwoord ondernemen. De deelnemers mogen zich ook aan tal van inspirerende voorbeelden verwachten. We leren hen de MVO-theorie kennen en hoe ze die in praktijk kunnen brengen.

We spraken met drie deelnemers van Traject MVO. Omdat we zelf meer willen leren over hun ervaringen. En om de MVO-waarde ‘transparantie’ meteen zelf toe te passen.

An Van Assche (OVMB - Oostvlaams Milieubeheer)

“Ik schreef mij ooit in voor de nieuwsbrief van MVO Vlaanderen. Ik las hierin over het Traject MVO en het sprak mij aan om deel te nemen. Vooral omdat het heel praktisch was en er genoeg tijd zat tussen de drie opleidingsmomenten.

Mijn verwachtingen? Ik had al een basiskennis over MVO. Voor de uitwerking van een duurzaamheidsverslag was ik op zoek naar meer houvast. Dat bracht de eerste dag. Het was meer algemeen en belichtte de MVO-historiek. Daar was ik niet zo mee vertrouwd. Het hielp mij om duidelijkheid te krijgen over de termen MVO en duurzaamheid.”

“De stakeholdersanalyse die aan bod kwam tijdens de tweede dag was ook interessant. We zijn maar een kleine organisatie, dus zal het bij ons wel heel eenvoudig blijven. Ook met de materialiteitenmatrix willen we aan de slag in de toekomst. We nemen al deel aan het charter duurzaam ondernemen van VOKA. Over de MVO-communicatie tijdens de derde dag? Dit vond ik heel leerrijk. Het aspect leiderschap werken we bij OVMB verder uit. Een duurzaamheidsverslag willen we in de toekomst graag opstellen.”

“Mijn algemene bevindingen? Het traject MVO was heel concreet, praktisch en een groot voordeel om het in groep te volgen. Je leert van elkaar, ook al zitten er mensen uit heel verschillende bedrijven. Met OVMB waren we echt een buitenbeentje, maar dat stoorde niet.

De opleiding is breed genoeg opgevat, zodat je sectoroverschrijdend kunt bijleren. Ik heb best interesse in het vervolgtraject.”

Elke Strubbe (Politiezone Wetteren)

“Iemand in het directiecomité van de politie had een paper gemaakt over MVO. Hij stuurde mij een subsidieprogramma door. Zo kwam ik op de website van MVO Vlaanderen. Ik schreef mij in op de nieuwsbrief en hierin wekte het Traject MVO mijn interesse. Vooral omdat MVO voor mij vooraf redelijk abstract was. Ik doe veel aankoopbeheer. Leren hoe duurzaam te bestellen, leek mij boeiend.”

“Tijdens de eerste dag leerde ik wat MVO is. Echt interessant. We bekeken verschillende websites en praktijkvoorbeelden. De SMART-doelstellingen kende ik al wel uit andere opleidingen. De tweede dag met de stakeholdersanalyse was voor mij meer een aangename opfrissing. Ook de dag rond MVO-communicatie was leerrijk. In 2019 volgt er bij ons een nieuw plan.”

Uiteindelijk was dit traject voor mij vooral een kennismaking. Het helpt mij nu om duurzaamheid te integreren bij alles wat we vernieuwen. We zijn bijvoorbeeld bezig met de aankoop van CNG-wagen, een duurzaamheidsverslag en we doen mee met de Zuid-dag en lokale projecten.

Het traject heeft hierin geholpen om een groter kader te scheppen. Ik deed ondertussen ook de MVO-scan. De doelstelling is nu om bij aankopen niet alleen de prijs als criterium te gebruiken, maar ook duurzaamheidscriteria.

Of MVO echt inzetbaar is bij een organisatie als de politie? Het is anders dan in de privé. Veel is bij ons vastgelegd in de statuten. Toch is het ook toepasbaar in een overheidsdienst.

Het vervolg voor ons? Ik heb interesse in het vervolgtraject, maar dan persoonlijk. Ik werk halftijds en heb daardoor professioneel tijdsgebrek.”

Katrien Seynaeve (voorheen Ecoso, nu consultant)

“Ik ben lang actief geweest in de sociale economie. Specifiek voor deze sector volgde ik een opleiding duurzaamheidsrapportage bij socialeeconomie.be. Nu wilde ik meer weten over MVO-strategie. Ik zette ondertussen de stap naar het ondernemerschap. Ik geef onder meer workshops rond strategie. Een MVO-kader helpt daarbij. Ik probeer het mee te nemen naar mijn klanten. Ik wilde daarom enkele bruikbare tools meekrijgen.”

“Het voordeel van het MVO-traject was voor mij dat het goed opgebouwd was. Er kwamen veel verschillende facetten aan bod. En het was heel interactief. Het heeft mij aangezet om de MVO-scan in te vullen en verder over MVO na te denken. De kleine groep van deelnemers maakte het boeiend. Het was fijn om ook mensen uit andere sectoren te ontmoeten.”

“De drie modules hadden een goede indeling. Een deel daarvan kende ik al. De definitie was niet nieuw, maar herhaling is nooit slecht. Heel interessant vond ik het MVO-actieplan en het stakeholdersplan met de bevraging. Ik leerde meer over hoe je intern in een organisatie voor een draagvlak kunt zorgen. Het vervolgtraject lijkt mij de moeite waard om deel te nemen. Zeker als consultant.”

“Of ik de nieuwe inzichten al toepas bij mijn klanten? Bij twee sociale economiebedrijven ben ik een traject gestart rond strategie en materialiteit. Samen met een partner hebben we de koppen bij elkaar gestoken om met MVO verder te gaan. Dat krijgt nu meer structuur. De twee bedrijven zijn al overtuigd!”