waterzuiveringsstation AB Inbev

Gerecycleerd water AB InBev voor provincie Vlaams-Brabant

Na de stad Leuven kan nu ook de provincie Vlaams-Brabant gebruik maken van het gezuiverd afvalwater van brouwerij AB InBev.

De hittegolf en aanhoudende droogte zorgen ervoor dat water erg kostbaar is. AB InBev stelde eerder al zijn gerecycleerd water ter beschikking van de stad Leuven en van de landbouwers. Nu volgt ook de provincie Vlaams-Brabant. Het gerecycleerd water is afkomstig van de Stella Artois-brouwerij in Leuven en wordt gezuiverd in het waterzuiveringsstation van AB InBev zelf.

Provinciedomein Kessel-Lo

Het gezuiverd afvalwater zal gebruikt worden  om de planten en jonge bomen in het provinciedomein van Kessel-Lo te besproeien.

Tot hiertoe kwam het water voor de planten grotendeels uit de vijvers van het domein. Maar bij een verbod tot op oppompen, komt dat soort bewatering in het gedrang. Daarom is het brouwerijwater zeer welkom. Een een goed voorbeeld van hergebruik.

Landbouwers

De samenwerking tussen de stad Leuven en AB InBev loopt sinds 2018. Leuven haalt steeds meer water op bij de brouwer. Van juni tot nu haalde de Leuvense groendienst al 1 miljoen liter water op.

Doordat droogteperiodes alsmaar vaker voorkomen, biedt AB InBev het water ook aan landbouwers in de regio.

Eerder deze zomer kondigde de brouwerij al een samenwerking aan met de Boerenbond. Er is een online platform opgericht en de landbouwers uit de omgeving van Leuven en Hoegaarden kunnen zo water komen halen om hun gewassen te besproeien.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
17 augustus 2020
Terug naar boven
Terug naar boven