Froufrou tegen verspilling

Green Circle Salons bewijzen dat groen ook in kapsalons de mooiste keuze is. 

Een scalp revival treatment, een frisse shampoo om je haar te wassen, en een hair mask voor volle hydratatie. Daarna een crème om de gezichtshuid te beschermen, plastic handschoenen om de handen te beschermen, bleach en aluminiumfolie om mee te beginnen, en natuurlijk een of meerdere kleuren verf. Afsluiten doen we met een lotion tegen gespleten haarpuntjes, een mousse voor wat extra volume en haarspray om het geheel op zo’n plaats te houden. 

Laat het duidelijk zijn: kappers hebben producten nodig – veel producten. Zoveel, zelfs, dat de kappersindustrie in de Benelux dagelijks 17 ton afval produceert. Het merendeel van dat afval wordt vandaag verbrand of, als het om verf(resten) gaat, de waterwegen ingespoeld. Die verspilling tegengaan is het doel van Green Circle Salons

 

Frisse coupe, frisse blik 

Sinds 2009 helpt Green Circle Salons in de Verenigde Staten zijn 16.000 ‘Waste Warriors’ al om in totaal 4.699.036 kilogram weg te houden van stortplaatsen. Vorig jaar werd zo via Waste to Energy maar liefst 85.800 kWh energie geproduceerd. Ook in de Benelux kunnen bestaande salons nu deel worden van het Green Circle Salons-programma. 

Dat programma start met een workshop rond recycling, dat de kapsalons precies uitlegt welke verpakkingen en producten ze op welke manier kunnen en mogen recycleren. Daarna kunnen de kapsalons zelf aan de slag om hun afval te verzamelen in dozen die ze van het programma ‘huren’. Green Circle Salons staat daarna in voor de verdere verwerking van het afval: haar kan herwerkt worden tot vezels voor kledij, aluminium wordt ontsmet zodat het gerecycleerd kan worden, en kleuring wordt verbrand om er elektriciteit van te maken. 

Ook naast de producten kunnen kapsalons echter nog heel wat stappen zetten. Zelfs als elke dag maar een klant zijn haar laat wassen, zal het salon na een jaar 14.222 liter water en 1.252 kWh energie verbruikt hebben. Per klant vertaalt zich dat naar een koolstofvoetafdruk van 500 kg. Aan de andere kant kunnen kapsalon hun positie ook gebruiken om mensen ecobewuster te maken. Niet alleen in het salon, maar ook door hen voor te lichten over milieuvriendelijke en ethische haarverzorgingsproducten en -praktijken

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
18 augustus 2023
Terug naar boven

Voordelen

Terug naar boven