fruit en groenten in een bak

Foodsavers Gent maakt indruk

Foodsavers Gent herverdeelde sinds de opstart in maart 2017 al meer dan 250 ton voedseloverschotten of 143.000 porties voeding voor kansarme doelgroepen. Daarmee wint dit samenwerkingsverband de prijs in de categorie ‘nationale impact’ van de Sustainable Partnerships Award in 2017. Die wordt uitgereikt door The Shift – het Belgisch referentienetwerk voor duurzaamheid.

Sustainable Partnerships Award

The Shift – het Belgisch referentienetwerk voor duurzaamheid – gaat elk jaar op zoek naar de meest inspirerende voorbeelden van co-creatie. Met de prijs bekronen ze sinds 2013 de meest innovatieve en impactvolle partnerschappen tussen bedrijven en non-profit actoren in België. De jury bestaat uit experten uit de bedrijfs - en academische wereld, het middenveld, de publieke sector en de media. Uit de meer dan 50 inzendingen van dit jaar werden 4 samenwerkingsprojecten verkozen tot de beste Sustainable Partnerships, die wij één voor één op deze site presenteren. 

Met deze prijs ondersteunt The Shift ook een deel van SDG17, dat doelgericht partnerschappen met heel diverse stakeholders aanmoedigt. Ben je nieuwsgierig naar de aanpak om de maatschappelijke impact van duurzame samenwerkingsverbanden te versterken, dan kan je inspiratie vinden in 'Partnering for Impact'. Dat is een publicatie van i-propeller en The Shift, die met steun van de Vlaamse overheid werd opgemaakt. Alle achtergrondinformatie over de jury, hun criteria, de winnaars en alle deelnemers aan de Sustainable Partnerships Award vind je nog in een andere brochure

Kers op de taart

Foodsavers Gent haalt hiermee op korte tijd een tweede prijs binnen. Het project won recent reeds de Publieksprijs bij de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties. Die prijs beloont initiatieven die de principes van duurzaamheid succesvol integreren in hun dagelijkse werking. De Sustainable Partnerships Award legt de focus op samenwerkingen tussen profit- en non-profitsector. Hierbij springt Foodsavers Gent eruit door het grote aantal partners én de diversiteit van partners die eraan meewerken: gaande van een veiling, retailers en een landbouwcoöperatie bij de aanbieders tot bijna 50 sociale organisaties in Gent, waaronder het stadsbestuur en het OCMW van Gent.

Een nieuw leven voor overschotten

Foodsavers Gent geeft overschotten een nieuw leven: het is een logistiek platform, met medewerkers uit sociale tewerkstellingstrajecten, dat voedseloverschotten uit de Gentse regio recupereert en herverdeelt naar 48 armoedeverenigingen in Gent. De voedseloverschotten worden opgehaald op 17 plaatsen, waaronder supermarkten en de veiling in Roeselare. Na een kwaliteitscontrole worden alle producten zo snel mogelijk geleverd aan Gentse sociale organisaties en restaurants waardoor Gentenaars in armoede beter toegang krijgen tot verse, gezonde voeding. 

Het initiatief van Foodsavers Gent leidt tot een win-winsituatie. Er wordt minder voedsel weggegooid en tegelijkertijd geeft het project ook werkgelegenheid aan verschillende mensen. Niet alleen in Gent maar ook in andere steden en regio’s geven organisaties nieuw leven aan voedseloverschotten. Komosie vzw ondersteunt deze verschillende Foodsavers initiatieven. De samenwerking tussen al die partners uit verschillende sectoren versterkt de impact van Foodsavers Gent.

Wie deze informatie kort wil samengevat zien kan kijken naar een 1'22'' durende video over Foodsavers Gent.

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
12 december 2017
Terug naar boven
Terug naar boven