patroonsnijden bij Wright.

Fashion Done (W)right(.): duurzame Belgische mode

Wie inspiratie zoekt om duurzamer in het leven te staan, hoeft het niet altijd ver te zoeken. Wright., een Belgisch modelabel, trekt vol overtuiging de duurzame kaart. En dat mag je ruim nemen: van ontwerp tot textielkeuze en werkomstandigheden, Wright. kiest steevast voor de optie die juist voelt voor de productie van kledij waarin ook hun klanten zich goed voelen.

Wie? Wat? Wright.

Het Belgische familiebedrijf achter Wright. produceert al drie generaties prêt-à-porter dameskledij in het hogere segment. De productieafdelingen bevindt zich in Oost-Europa maar worden vanuit België beheerd, onder leiding van general manager Nathalie De Nil.

Die geografische verspreiding van het Wright.-team weerspiegelt hun ideale klant: ze richten zich tot vrouwen met een ruime blik die zich nooit lang op dezelfde locatie bevinden en steevast staan te popelen om nieuwe horizonten te ontdekken.

Wat je zelf doet, doe je beter

Elk seizoen werkt Wright. voor de productie van textiel samen met Italiaanse en Portugese familiale weverijen. Dankzij de eigen ateliers in Roemenië en Noord-Macedonië houdt Wright. de touwtjes in handen en weten ze perfect met welke materialen en in welke omstandigheden hun kledij tot stand komt.

Die transparantie draagt het modelabel hoog in het vaandel, omdat ze er bewust voor kiezen hun keten kort te houden en het modelandschap duurzamer te maken, collectie per collectie.

Stijl blijft altijd in de mode

Die duurzame mentaliteit vind je ook terug in hun kledij. De collecties van Wright. worden gekenmerkt door textiel van uitstekende kwaliteit en bestaan uit luxueuze doch toegankelijke kledingstukken. De naam ‘wright’ (naar een oud Engels woord voor ‘ambachtsman/-vrouw/-persoon’) wordt eer aangedaan door de vaklui die inzetten op een tijdloze stijl en natuurlijke vezels zoals katoen, zijde, linnen en wol.

Een groot deel van het gebruikte textiel bestaat uit biologische of gerecyclede vezels. De zomercollectie van 2021 bestond voor 40% uit gerecyclede vezels of vezels met FSC-certificaat. De herfst-/wintercollectie van 2021 bevatte al 60% gerecyclede vezels. Het modelabel probeert het aandeel duurzame vezels bij elke collectie groter te maken en volgt nieuwe ontwikkelingen, innovaties en duurzaamheidsstudies nauwgezet op.

De keuze voor kwaliteit boven kwantiteit blijkt ook uit het businessmodel waar het label voor gekozen heeft: ze brengen elk jaar niet meer dan twee collecties uit. Dat is een bewuste keuze die haaks staat op de ‘fast fashion’-trend. Wright. zwemt kordaat tegen de stroom in met eigentijdse stukken die telkens op een informele én geklede manier gedragen kunnen worden. Alle ontwerpen en stoffen worden eerst getest op gebruiksgemak, functionaliteit en bestendigheid.

Duurzaamheid is een werkwoord

Dat duurzaamheid meer betekent dan kwalitatieve stoffen en kledingstukken die eindeloos gecombineerd kunnen worden, beseffen de mensen achter Wright. maar al te goed.

Daarom:

  • wordt het transport van kledij zoveel mogelijk gebundeld
  • wordt er met duurzame verpakkingen gewerkt
  • is er aandacht voor het energieverbruik in de ateliers
  • wordt de productiehoeveelheid berekend en beperkt
  • krijgt elke medewerker - ook deze in de productieateliers - coaching in milieubewustzijn
  • zal binnenkort alle gedrukte communicatie op gerecycleerd papier gebeuren
  • ...

Elke dag biedt nieuwe mogelijkheden om een tikkeltje duurzamer aan het werk te gaan.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
25 juli 2022
Terug naar boven

Voordelen

Terug naar boven