foto fairphone

Fairphone: 's Werelds eerste eerlijke smartphone

Het Nederlandse FairPhone wil ’s werelds eerste eerlijke smartphone maken. Een mobiele telefoon die wordt geproduceerd en gebruikt zonder mens en milieu schade te berokkenen. Over anderhalf jaar is de schone smartphone te koop.
 

FairPhone - een initiatief van ActionAid, Waag Society en Schrijf-Schrijf - wil hiermee het eerlijke antwoord zijn op de vele misstanden in de mobiele telefoniesector, zoals slechte arbeidsomstandigheden, milieuvervuiling en de wedloop op schaarse mineralen. Tin, coltan en kobalt zijn de belangrijkste delfstoffen voor mobiele telefoons en deze worden grotendeels gedolven in Congo. Lokale milities in het conflictgebied hebben de handel in handen en financieren hiermee hun strijd.

FairPhone vraagt op de website van ActionAid aandacht voor de sociale omstandigheden aan het begin van de productieketen: de leef- en werkomstandigheden van de mijnwerkers in Congo. ‘Lokale mijnwerkers werken onder erbarmelijke omstandigheden en voor een veel te laag loon. Ondertussen strijken internationale mijnbouwbedrijven enorme winsten op,’ aldus ActionAid en FairPhone.

Community design

Bovendien laat Fairphone gebruikers zélf beslissen wat voor telefoon ze willen door hen via de community op Fairphone.com te laten samenwerken aan een eerlijke mobiel die past bij de kernwaarden van de huidige generatie. Kunstenaars, ontwerpers, technici en gebruikers worden uitgedaagd via challenges hun design- en campagne-ideeën te delen, om zo op de komst van eerlijke grondstoffen en halffabricaten vooruit te lopen en het maakproces van de eerste FairPhone te versnellen.

Trigger in industrie

Initiatiefnemer Bas Van Abel laat weten in een interview in NRC dat hij de mobiele industrie wil inspireren en niet beconcurreren. Hij hoopt dat de elektronicabranche hun beleid gaat bijstellen als ze meer onder vuur komen te liggen en er alternatieven zijn.

Wil je je steentje bijdragen of meer weten over de sociale omstandigheden aan het begin van de productieketen? Klik dan op deze link.

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
3 januari 2013
Meer info
FairPhone
Terug naar boven
Terug naar boven