Expo ‘Kleur Bekennen’ stelt textielverf in vraag

De textielindustrie is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. De grootste boosdoener blijkt synthetische textielverf. Kunnen ontwerpers en onderzoekers het tij keren met kleurrijke alternatieven? Die vraag beantwoorden fotograaf Sarah Van Looy en journalist Sarah Vandoorne tijdens de expo Kleur Bekennen op het Design Fest Gent.

Met de steun van de Europese Unie reisden Sarah Van Looy en Sarah Vandoorne naar Haspengouw, Groningen en Londen om grondstoffen te vinden en ontwerpers te ontmoeten. Maar ook aan hun eigen aanrecht en in een volkstuintje om de hoek deden ze inspiratie op.

"Kleuren zijn heel visueel, heel psychologisch ook, ze werken op ons gemoed", weet Sarah Van Looy als fotograaf maar al te goed. "Tegelijk blijken ze erg schadelijk te zijn. Die combinatie zette ons aan om te onderzoeken of pioniers, die vaak nog erg jong zijn, het verfprocedé kunnen verduur-zamen. Sommigen gebruiken organisch afval, zoals appelschillen, of planten zoals vroeger. Anderen maken gebruik van bacteriën, schimmels en microalgen."

Gekleurde rivieren

’‘In productielanden in het Globale Zuiden zien we dat rivieren soms de kleur aannemen die op dat moment “in de mode” is", zegt journalist Sarah Vandoorne, die eerder kledingfabrieken bezocht rond “de meest vervuilde rivier ter wereld”, de Citarum-rivier in Indonesië. "Uit onderzoek blijkt dat voor één katoenen T-shirt al 150 gram chemicaliën nodig zijn, die in lokale waterlopen kunnen terechtkomen. Dat gebeurt niet enkel aan de andere kant van de wereld, maar ook in eigen land. Ik denk spontaan aan de PFOS-vervuiling aangetroffen in een beek achter een textielfabriek in het Oost-Vlaamse Ronse."

Portretten duurzaam ingekleurd

De kern van de expo bestaat uit tien zwart-wit portretten van de ontwerpers, afgedrukt op 100 % biologisch katoen. Die hebben de ontwerpers zelf ingekleurd met hun eigen duurzame verftechniek. Het resultaat zie je op de vijfde verdieping van het Industriemuseum tijdens Design Fest Gent, dat doorgaat van 22 april tot 1 mei.

Op het einde van Design Fest Gent nodigen Sarah Van Looy en Sarah Vandoorne de ontwerpers uit voor een ontmoetingsmoment. Dat zijn: Tjeerd Veenhoven (TulipPigments, Studio Tjeerd Veenhoven), Ilse Kremer (Fabulous Fungi), Anke Van Asbroeck (Re.Color), Hans Jackmaert (True Colours), Hannes Hulstaert en Dian-Jen Lin (Post Carbon Lab), Maria Boto en Heleen Sintobin (Eco-logy of Colour), Angela Pisani, Laurence De Craene en Anne-Marie Sust (Why Colours Matter).