voorbeelden van het Dr. Green-gamma

Europese primeur met industriële productie van circulair ziekenhuistextiel

Utexbel, Belgische marktleider in textielproductie, stelt een nieuwe productlijn van duurzame ziekenhuiskledij op basis van gerecycleerd textiel voor: Dr. Green.

Na een investering van vijf jaar, is het voor het bedrijf uit Ronse het eerste belangrijke circulaire project. Utexbel wil binnen enkele jaren 15 tot 20% van haar productie verduurzamen.

Primeur in industriële productie

Dr. Green is een volledig circulair ontwikkeld product, waarbij gebruikte ziekenhuiskledij op industriële schaal getransformeerd wordt tot vezels en daarna weer omgezet wordt tot afgewerkte ziekenhuiskledij. Utexbel is de eerste Europese speler die dit proces op industriële schaal uitrolt.

Het bedrijf verkiest om de productie lokaal te houden en werkt voor dit nieuwe product samen met Van Moer (expert in werk- en bedrijfskledij), maatwerkbedrijf Arcor (bewerking van het textiel), Terre (specialist in kledijrecyclage) en Delorge, dat instaat voor het uitrafelen van het textiel.

Ziekenhuiskledij bestaat door de band genomen uit 65% polyester en 35% katoen. Na een honderdtal wasbeurten voldoet de stof echter niet meer aan de kwaliteitsstandaarden. Daarom wordt ze voor Dr. Green gerecycleerd zodat ze opnieuw als basisgrondstof kan worden gebruikt.

De partners 'vervezelen' de gebruikte kledij tot fijne vezels van zo'n 25 millimeter lang. Die bestaan vooral uit polyester omdat veel van het katoen gedurende het verwerkingsproces uit de stof is verdwenen. Deze vezels worden samengeperst tot balen die bij Utexbel worden geleverd.

Met de balen met gerecycleerd materiaal gaat Utexbel aan de slag om nieuw garen te spinnen. Tijdens het spinnen wordt biokatoen en gerecycleerd polyester toegevoegd. Met dit garen wordt Dr. Green geweven. De geweven stof krijgt de kleur en afwerking die de klant wenst. De finale afwerking zorgt er bijvoorbeeld voor dat de stof water- of olieafstotend wordt of brandwerend is.

Utexbel beheert de circulaire keten en staat samen met Van Moer in voor de verkoop van de ziekenhuiskledij. Utexbel levert Dr. Green aan Van Moer die de stof verder op maat van de klanten verwerkt tot gespecialiseerde ziekenhuiskledij.

Bij aanbestedingen voor ziekenhuiskledij worden steeds specifiekere vragen naar de oorsprong van de stof gevraagd. Meer en meer Europese ziekenhuizen willen weten of het productieproces en de sourcing duurzaam is”, zegt Arie Raijmakers van Van Moer.

Verticale integratie, korte keten en minimale uitstoot

Utexbel is één van de laatste Europese industriële textielbedrijven dat verticaal geïntegreerd is: het staat in voor het volledige productieproces. Bij de productie van Dr. Green wordt het transport van het product in de verschillende fases tot een minimum beperkt omdat de partners niet ver van elkaar liggen en perfect op elkaar zijn afgestemd.

Zo ligt de CO2-uitstoot van het productieproces van Dr. Green wel 32% lager dan de productie van conventioneel textiel. Ook het verbruik van water en energie ligt respectievelijk 84% en 42% lager.

Het hele productieproces van Dr. Green is gecertificeerd met het internationaal Oekotex STeP label.

Ambitie: 15 tot 20% van de productie, focus op export

Utexbel houdt zich voor om tegen 2025 1000 ton materiaal te verwerken tot 2 miljoen meter weefsel. Ter illustratie: hiermee kunnen 750 000 stukken textiel worden gemaakt. Met deze productie wordt Dr. Green op die manier goed voor 15 tot 20% van de productie van Utexbel.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
5 oktober 2021
Terug naar boven

Voordelen

Terug naar boven