Europarlement wil multinationals verplichten tot verantwoord ondernemen

Europese bedrijven die in het buitenland opereren moeten verplicht worden zich te houden aan internationale standaarden op het gebied van mensenrechten, arbeid en milieu. Dat stelt het Europees Parlement in een donderdag aangenomen resolutie.
 

De aanleiding voor deze stellingname vormt de brand in een textielfabriek in Bangladesh, afgelopen november. Meer dan honderd arbeiders kwamen om in de vlammenzee. Het bedrijf, dat onder meer kleding maakte voor C&A, beschikte niet over nooduitgangen.

“Jaarlijks sterven honderden arbeiders in Zuid-Azië bij vergelijkbare ongelukken, alleen al in de textielindustrie”, constateert Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks. “Deze onveilige bedrijven produceren vaak voor westerse kledingmerken. De uitgebuite textielwerkers zijn de echte fashion victims. De Europese Unie moet opkomen voor hun rechten, door van haar multinationals te eisen dat zij schone kleren leveren, vrij van uitbuiting en milieuvernietiging.”

Verplicht verantwoord

Het Europees Parlement vraagt de Europese Commissie om "verplicht verantwoord ondernemen" voor Europese bedrijven die in het buitenland actief zijn, ook in andere sectoren dan textiel. Eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) beloofde woensdag in het debat met Sargentini dat hij binnen drie maanden het langverwachte wetsvoorstel zal indienen dat bedrijven verplicht tot openbaarmaking van sociale en milieu-informatie.

Dat kan een belangrijke stap zijn naar verantwoord ondernemen, stelt Sargentini. “Dit wetsvoorstel geeft het Europarlement de kans om bedrijven te verplichten tot transparantie over de wijze waarop hun producten en diensten tot stand komen, en over de inspanningen die zij doen om mensenrechtenschendingen, uitbuiting en milieuschade te voorkomen, ook bij toeleveranciers in ontwikkelingslanden.”