groenten en fruit

Een circulaire en solidaire agrovoedingsketen voor groenten en fruit

FVPHouse, de koepel van de beroepsfederaties van de Belgische aardappel-, groente- en fruit groothandel en verwerkende industrie, diende in september 2017 een projectvoorstel in voor de oproep MVO van MVO Vlaanderen.

Het doel? Samen naar een circulaire en solidaire agrovoedingsketen voor groenten en fruit werken. FVPHouse rondde dit project zonet succesvol af.

Het project overspande de volledige internationale agrovoedingsketen (toeleveranciers en afzetmarkten, import en export) voor aardappelen, groenten en fruit. In samenspraak met de sectorbedrijven, de samenwerkingspartners uit de keten (intervisiegroep) en de brede stakeholdergroep (stakeholderpanel) werd gedurende iets ruim dan een jaar een leer- en verbetertraject van engagement opgezet om tot concrete acties over te gaan.

De ledenbedrijven van FVPhouse vzw werkten aan de versterking van de duurzaamheidsstrategie en aan de meting/evaluatie van de prestaties aan de hand van een duurzaamheidsverslag. Hierbij werd steeds gekeken naar de Sustainable Development Goals en werden de duurzaamheidsverslagen volgens de GRI-richtlijnen uitgewerkt.

De leden hebben gewerkt rond volgende concrete doelstellingen:

  • preventie van voedingsafval en voedselverlies, sluiten van de voedingsketen door afval en nevenstromen zo hoogwaardig mogelijk toe te passen
  • sluiten van de waterkringloop door hergebruik, zuivering en recyclage van waterstromen
  • minder maatschappelijke ongelijkheid, ook buiten onze bedrijven en voorbij onze grenzen
  • duurzamere productie- en consumptiepatronen:
    • hoe kan de sector de milieu-impact terugdringen, het energieverbruik reduceren en logistiek verduurzamen?
    • hoe kan de sector de consument helpen om de juiste aankoopkeuze te maken tussen seizoensgebonden, lokale producten, importproducten, diepvries,...?

Het eindresultaat is een MVO sectorpaspoort voor de sector van de Belgische aardappel-, groente- en fruithandel en -verwerking. Dat paspoort moet alle bedrijven in de sector op de goeie weg zetten bij de opmaak van duurzaamheidsverslagen. Daarnaast helpt een stappenplan om een duurzaamheidsstrategie uit te werken.

Tot slot stelden binnen dit project tien vooraanstaande bedrijven een mooi duurzaamheidsrapport op dat nu ze nu gebruiken voor de interne en externe communicatie rond duurzaamheid.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
18 maart 2019
Terug naar boven
Terug naar boven