kledingatelier

E-book over de impact van COVID-19 op de textielindustrie

Zonder kleerscheuren de coronacrisis doorkomen: voor miljoenen kledingarbeiders is dat onmogelijk.

Freelance modejournalist Sarah Vandoorne schreef tijdens de lockdown een e-book over de impact van de coronacrisis op de textielindustrie.

Kledingmerken proberen faillissementen te vermijden door bestellingen te annuleren – inclusief orders die al afgewerkt zijn en klaar staan om verscheept te worden. Vandoorne noemt namen als Primark en C&A. Merken als H&M, Zara, Calvin Klein, Tommy Hilfiger en The North Face hebben dan weer bekendgemaakt hun geplaatste bestellingen te zullen afnemen en betalen. Maar daarmee is niets gezegd over nieuwe orders.

Het gevolg is dat in Azië naar schatting 50 miljoen (50.000.000) arbeiders geen inkomen krijgen voor werk dat ze al geleverd hebben en geen uitzicht hebben op een inkomen in de toekomst.

Spaargeld hebben ze niet, daarvoor zijn de lonen te laag. Telkens die stegen, namen de productietargets trouwens toe en moesten ze nog harder werken. Een sociaal vangnet is er evenmin.

Ze moeten dus zien te overleven in een uitzichtloze situatie. Daarom gaan ze vaak zo snel mogelijk opnieuw aan de slag, ook al is de kans op besmetting op de fabrieksvloer immens.

In haar eerste e-book 'Shopdown' beschrijft Sarah Vandoorne in tien hoofdstukken hoe het zover is kunnen komen en wat we uit deze crisis kunnen leren. De hamvraag bij dit alles luidt of we na de coronacrisis teruggaan naar een systeem waarbij massaconsumptie massamisbruik in de hand werkt?

Haar inzichten kwamen tot stand via research en 'gesprekken' met talloze partijen zoals academici, Vlaamse trage-mode-ondernemers, vakbonden en werkgevers, ngo's, sectorfederaties,...

Zij noemt dit e-book met recht en reden een quarantaineproject. Ze schreef het immers niet alleen zelf maar heeft het ook zelf vormgegeven en brengt het uit in eigen beheer. Dit alles vanuit een klein bergdorp in Patagonië, waar ze sinds maart corona-gedwongen verblijft.

Je kunt het e-book - dat 66 pagina's telt - hier downloaden (waarbij een donatie hoe groot ook zeer welkom blijkt).

 

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
12 augustus 2020
Terug naar boven
Terug naar boven