Duurzame chemie-incubator krijgt Europese steun

Het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp krijgt een nieuwe incubator voor de chemische sector. BlueChem moet in 2020 van start gaan en wordt een publiek-private samenwerking.

Het nieuwe project kreeg recent 3,4 miljoen euro Europese middelen toegekend.

BlueChem moet beloftevolle start-ups en baanbrekende innovaties in duurzame chemie naar Antwerpen halen. Het blijkt namelijk niet eenvoudig om de aanwezige kennis en ervaring te valoriseren in de oprichting van nieuwe innovatieve bedrijven.

Starters en innovatieprojecten hebben nood aan een locatie waar ze in combinatie met de aangepaste infrastructuur dienstverlening op maat kunnen krijgen.

Mix aan werkplekken

De incubator wordt 3.375 m² groot. BlueChem zal een mix bieden van:

  • flexplekken voor starters
  • individuele kantoren
  • labo’s voor kmo’s
  • deelprojecten van grote ondernemingen en kennisinstellingen.

Ook de nieuwe speerpuntcluster voor chemie en kunststoffen Catalisti zal er onderdak vinden om kansrijke innovatieprojecten te detecteren en te begeleiden.

De opening is voorzien voor begin 2020. Het gebouw zal 8,68 miljoen euro kosten. De totale investering in het project bedraagt 13 miljoen euro.

Europese steun

Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters over de Europese steun: “Het doel van ons ambitieus clusterbeleid is de Vlaamse industrie te blijven vernieuwen en versterken door ondernemers en kennisinstellingen  te laten samenwerken, om zo innovatie te versnellen”

Stad Antwerpen geeft zelf 4 miljoen euro als steun. essenscia, de federatie van de chemie en life sciences, neemt als hoofdaandeelhouder dan weer het voortouw in de exploitatie van BlueChem.

“Wij investeren in BlueChem om bij te dragen aan de innovatieve en duurzame ontwikkeling van de chemiesector. BlueChem moet uitgroeien tot een katalysator voor topinnovaties waarmee Vlaanderen wereldwijd het verschil kan maken” zegt Wouter De Geest, voorzitter van essenscia.

Verschillende partners

BlueChem wordt gedragen door acht partners. Zij delen in het kapitaal van twee vennootschappen (een voor het gebouw, een voor de exploitatie).

Drie privé-partners nemen hierbij een meerderheidsaandeel: essenscia (de federatie van de chemie en life sciences) in de exploitatie en Bopro (BSI) en DEC (DEME Environmental Contractors) in het gebouw. Die twee laatste zijn ook de privé-partners in het project Blue Gate Antwerp.

De overheidspartners zijn Stad Antwerpen, AG VESPA, PMV (ParticipatieMaatschappij Vlaanderen), VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) en POM (Provinciale OntwikkelingsMaatschappij) Antwerpen.