Duurzaam toerisme is niet voor watjes

In de jaren ’90 van de vorige eeuw ontplofte het toerisme: zowat 500 miljoen toeristen trokken naar veel meer uithoeken van de wereld dan ooit tevoren.

Niet toevallig in dezelfde periode:

1 miljard toeristen

Heeft het veel geholpen? Voorlopig lijkt het niet de goede kant op te gaan.

In 2017 - aka the UN Year of Sustainable Tourism for Development - is het aantal toeristen gegroeid tot 1 miljard. De luchtvaartsector breidt verder uit (met een gigantische toename van CO2-uitstoot tot gevolg). Er worden miljarden uitgegeven aan toeristische marketing (die amper inzet op duurzame productcreatie en dito beheer). Goed menende hoteluitbaters worden steeds vaker vervangen door grote hotelketens en Airbnb-stulpjes.

Megan Epler Woods nieuwste boek 'Sustainable Tourism on a Finite Planet' komt dan ook als geroepen. De centrale vraag is: hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze planeet de enorme groei van de toerisme-industrie overleeft?

Nieuw denkkader

Epler Wood beschrijft nauwkeurig in welke situatie we ons bevinden en biedt suggesties voor een duurzaam toekomstbeleid van de toerismesector. Op die manier creëert ze een nieuw denkkader voor het huidige toerismeprobleem.

Wat is dat probleem? Toerisme is een inherent dure activiteit (als je rekening houdt met de kost van uitstoot, brandstof, het onderhoud van bestemmingen,...), die voor de consument paradoxaal genoeg steeds goedkoper wordt. Wie dan wel de rekening betaalt? De arbeiders ter plaatse, de aanbieders van accommodatie en de plaatselijke gemeenschappen.

Hoog tijd voor verandering dus. Toeristische bestemmingen en hun bevolking moeten meer autonomie en beslissingsrecht krijgen.

De nieuwe Sustainable Development Goals over toerisme staan daarbij centraal: Epler Wood ijvert voor een multinationaal, geïntegreerd systeem van duurzaam toerisme.

Dat is enkel mogelijk als bestemmingen de kans krijgen om het paradigma te veranderen – en daar zal de publicatie van dit boek hopelijk toe bijdragen.

Wij voegen het alvast toe aan ons dossier Duurzaam Toerisme.