Duurzaam product en proces bij IVC

IVC

IVC maakt innovatieve luxevinyltegels en wil groeien, maar alleen met respect voor mens en planeet. Zowel de producten, het productieproces als de productiesite in Avelgem zijn slim en duurzaam ontworpen.

Groeien, maar met respect voor mens en planeet

IVC is de grootste Europese producent van luxevinyltegels en vinyl op rol. Het Avelgemse bedrijf heeft de ambitie om wereldleider te worden in het segment van de pvc-vloerbekleding. IVC wil dus sterk blijven groeien, maar enkel op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier. Zo is IVC niet alleen bezig met WAT ze produceren, maar ook met HOE ze het produceren. De ontwikkeling van hun producten gebeurt niet alleen op een zo innovatief mogelijke wijze, maar ook met respect voor mens en planeet.

Tijdens de ontwikkeling van onze nieuwe productiesite hebben we echt nagedacht over hoe we de carbon footprint op vlak van energie kunnen verkleinen.
Mike Top  (Energy Manager - Plant Utility Engineer IVC Group)

De Schelde, een natuurlijk koelmiddel

In 2017 ontving IVC innovatiesteun van VLAIO voor de ontwikkeling van een nieuw soort tegel: de Rigid Luxury Vinyl Tile (RLVT). Deze tegel is duurzaam omdat hij een lange levensduur heeft, voor een groot deel uit recycleerbaar materiaal bestaat en zelf ook integraal te recycleren is. 

De productie van deze innovatieve tegels gebeurt in een nieuwe, energie-efficiënte productie-unit. Hier heeft IVC slim gebruik gemaakt van de natuurlijke resources die ter plekke aanwezig zijn: Het water van De Schelde dat achter de fabriek loopt, wordt gebruikt als koelmiddel tijdens het productieproces. Op de site staan ook drie windmolens die heel wat energie leveren om lokaal te verbuiken. Deze innovaties kon het bedrijf realiseren dankzij strategische ecologiesteun.

Alles wordt gerecycleerd tot nieuwe grondstof. Samen met het volledige team ben ik enorm trots op deze verwezenlijking. Het was een gigantisch project, we hebben het tot een goed einde gebracht, en het mag gezien worden.
Geert Van de Velde (Senior Strategic Program/Project Manager IVC Group)

0% afval dankzij circulair productieproces 

De nieuwe productie-unit heeft ook een grote recyclingplant. IVC is dus een erkend pvc-verwerker. Dat betekent dat onder andere alle pvc-afval geproduceerd in de fabrieken, volledig herwerkt wordt tot een nieuwe grondstof die IVC inzet bij haar productieprocessen. Een closed loop-systeem met andere woorden waarbij nog 0% pvc-afval wordt gegenereerd. Alles wordt gerecycleerd tot nieuwe grondstof in het proces.

Dit praktijkvoorbeeld namen we over van de website van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen - www.vlaio.be.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
23 september 2019
Terug naar boven
Terug naar boven