Man met laptop

Duurzaam ondernemen en veerkracht bij Vlaamse bedrijven

Onderzoekers aan de Arteveldehogeschool onderzochten het verband tussen duurzaamheid en veerkracht om Vlaamse KMO’s te ondersteunen.

Onderzoek toont aan dat bedrijven die inzetten op duurzame ontwikkeling veerkrachtiger zijn. Zowel op economisch als organisatorisch vlak beschikken ze over de flexibiliteit om te reageren op uitdagingen en snel veranderende omstandigheden. Maar hoe komt dat? En hoe geraak je daar als ondernemer?

Volgens de onderzoekers zijn er drie succesfactoren die bijdragen aan de veerkracht van een duurzame onderneming: de organisatiecultuur, een open communicatie en samenwerking met stakeholders en het ondersteunend aanbod. Het onderzoek was van bij de opzet bedoeld om Vlaamse KMO’s te ondersteunen. Daarom formuleert het eindrapport een aantal tips en lessen waarmee ondernemers aan die succesfactoren kunnen werken. Omdat er al een uitgebreid aanbod aan ondersteuning is, besloten de onderzoekers om zelf geen nieuwe toolboxen of trajecten uit te werken. In de plaats daarvan geven ze een overzicht van bestaande initiatieven en formuleren ze ook voor die ondersteuners een aantal tips en adviezen.

Ben je nog op zoek naar hulpmiddelen om met jouw onderneming vol voor duurzaamheid te gaan, of om ondernemers mee op weg te helpen? Dan kan je het onderzoeksrapport hier inkijken.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
2 februari 2023
Terug naar boven

Voordelen

Terug naar boven