Dip van de week tegen voedselverlies: Wonky

Droevige avocado

Wonky voorkomt voedselverspilling door van de reststromen van groente- en fruitverwerkende bedrijven lekkere dips en smoothies te maken.

De meest duurzame energie is degene die je niet produceert, zeggen ze wel eens. Als het over eten gaat, moeten we misschien eerder zeggen dat het meest duurzame voedsel effectief opgegeten wordt. Want we gooien met z’n allen best wel veel voedsel weg; ongeveer een derde van alles wat we produceren. Met dat voedsel gaat ook al de energie, het water en het landgebruik dat ervoor nodig was mee de gft-bak in. (Je hebt toch al een gft-bak, niet? Anders eerst even in orde brengen, dan verder lezen. Etensresten bij het restafval doen is dubbel zonde.)

Lekker gered

Voor groenten is de situatie nog erger. Daarvan krijgt maar liefst 45 % geen smaakpapil te zien. Bij voedselverwerkende bedrijven heeft het voedselverlies vaak weinig met kwaliteit te maken. Het gebeurt omdat de voorraad te groot bemeten was of omwille van esthetische redenen: een paprika met een pigmentvlek, een onvoldoende cirkelvormige tomaat of een blokje wortel dat niet in meetkundige perfectie versneden is. Een situatie zo schrijnend dat Helena Gheeraert ervan aan het ondernemen sloeg.

Zo ontstond Wonky, gewijd aan het redden van de meer ‘wonky’ of gekke groenten en fruit. Helena stapte naar voedselverwerkende bedrijven en kocht hun imperfecte, maar perfect eetbare, reststromen over en maakte er dipsauzen en smoothies van. Aanvankelijk deed ze dat zelf en op kleine schaal, maar al snel besloot Helena om externe partners in te schakelen om lekkere recepten te ontwikkelen en in grotere volumes te maken. Dus als je nog ideeën zoekt voor een smakelijk en duurzaam eindejaar, check dan zeker eens de Wonky website. Je vindt er een heerlijk en gezond aanbod aan dips en datjes met nog een heleboel recept ideeën erbovenop.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
21 december 2022
Terug naar boven
Terug naar boven