In de prijzen met een nudgingproject

de Publica Award

Op de Publica Awards 2019 is het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid samen met supermarkt Colruyt en de onderzoeksgroep Be4Life van de Universiteit Gent in de prijzen gevallen.

Met het project ‘Nudgen naar een milieuverantwoord voedingspatroon in een supermarktcontext’ sleepten ze op 20 juni 2019 de eerste prijs in de wacht van de categorie Corporate Responsability.

Binnen het nudging-project werd nagegaan hoe de consument meer milieuverantwoorde en gezondere keuzes kan maken in de supermarkt door gebruik te maken van gedragsinzichten.

Bekroning voor een uniek partnerschap

Het Vlaams Departement Omgeving werd genomineerd voor het project ‘Nudgen naar een milieuverantwoord voedingspatroon in een supermarktcontext’ dat zij samen met Colruyt en Be4Life van de Universiteit Gent heeft opgezet.

Ze ging na hoe gedragsinzichten in de vorm van nudges (duwtjes), kleine aanpassingen op basis van psychologische mechanismen, ingezet konden worden om de klant in de supermarkt betere keuzes te laten maken.

In de periode 2016-2018 werd met succes getest in verschillende supermarkten om de klant meer seizoensgebonden, meer vegetarisch en minder grote vleesporties te doen kopen.

Deze award vormt het  sluitstuk en een bekroning voor een uniek partnerschap tussen de overheid, een privébedrijf en een academische instelling.

Platform voor overheidsprojecten

De uitreiking van de Publica Awards vonden voor het vierde jaar plaats in het Brusselse Metropole Hotel. De awards bieden een platform om lovenswaardige overheidsprojecten te belonen en in de schijnwerpers te plaatsen. 

De jury's selecteerden ruim 70 projecten, verdeeld over vijf verschillende categorieën.

Het Vlaams Departement Omgeving kon de eerste prijs voor de categorie Corporate Responsability binnenhalen. Deze prijs zet zorg dragen voor het klimaat en iets terug doen voor de samenleving als doelstelling voorop.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
1 juli 2019
Contactpersoon
Terug naar boven
Terug naar boven