De Carbstone: circulair zonder cement

Orbix en Masterbloc brengen een circulaire bouwblok op de markt op basis van metaalslakken en CO2.

Cement is niet bepaald een klimaatvriendelijk bouwmateriaal. Dat is voor een groot deel te wijten aan één bepaald ingrediënt: kalk. Om kalk te maken, verhit je kalksteen tot ongeveer duizend graden; het punt waarop er CO2 uit de steen verdampt. Later verhardt die kalk opnieuw tot kalksteen door CO2 uit de lucht te absorberen. Tenzij je er cement van maakt. Dat reageert met water in plaats van met CO2. Dus bedacht materialenproducent Orbix uit Genk een slimme en circulaire manier om een stevige bouwblok te maken, dankzij kalk, zonder cement.

Slakken malen

Een van de specialiteiten van Orbix is het recupereren van metalen uit reststromen. Ze gaan er prat op dat ze zelfs het puntje van een balpen uit een hoop afval halen. Die technologische expertise past Orbix onder meer toe in de verwerking van slakken, een reststroom van de productie van staal. Dat is waar kalk terug het verhaal binnensluipt. Kalksteen wordt gebruikt in hoogovens om onzuiverheden uit de ertsen te absorberen. Het vormt een laag die komt bovendrijven en van het staal gescheiden wordt door het af te gieten en tot slakken te laten stollen. Orbix recupereert nog resten van metaal uit zulke slakken door ze te vermalen. Het materiaal dat daarna overblijft, bleek spontaan te verharden omdat de kalk (en gelijkaardige bestanddelen zoals magnesiumoxide) CO2 uit de lucht opnemen.

In samenwerking met VITO ontwikkelde Orbix een manier om bouwblokken te maken van de vermalen slakken. Dat gebeurt in klimaatkamers waar de geperste blokken verharden door CO2 onder hoge druk in te spuiten. Het productieproces vermijdt dus niet alleen de uitstoot van cementproductie, maar zet ook CO2 vast die elders afgevangen werd. Je kan een zogenaamde Carbstone breken, weken of in de grond steken; zolang je het bij minder dan 1000° C doet, blijft de CO2 gewoon zitten. Je kan hem overigens prima recycleren. Verder is de Carbstone qua sterkte en vormvastheid te vergelijken met een klassieke betonsteen.

Commercialisatie

De circulaire bouwblok naar de markt krijgen, had wel wat voeten in de aarde. Maar de eerste productielijn is nu een feit. Daarvoor werkt Orbix samen met Masterbloc uit Maasmechelen. Ze hebben een capaciteit om 15.000 ton per jaar te produceren en ze zijn van plan dat volume snel op te trekken. De eerste Carbstones hebben ook al een concrete toepassing gevonden. Ze worden ingezet voor de renovatie van het Cofinimmo kantoorgebouw in Mechelen, waar onder meer het hoofdkantoor van de OVAM gevestigd is.