chocolade

De bittere waarheid achter de chocolade-industrie

Menselijke uitbuiting en milieubelasting. Ziedaar de basisingrediënten van chocoladeproducten. Dat blijkt uit het tweede jaarverslag over sociale en milieuprestaties van chocolademakers, opgesteld door vijf belangengroepen. Het rapport licht 31 grote chocoladeproducenten door. Slechts vier (relatief kleine) chocolademakers kregen een positieve evaluatie.

Die vier spelers zijn het Amerikaanse Alter Eco, het Zwitserse Chocolats Halba/Sunray, het Nederlandse Tony’s Chocolonely en het Nieuw-Zeelandse Whittakers. Het rapport bestempelt hen als ‘marktleiders’ op basis van hun beleid op gebieden die een impact hebben op arbeidsomstandigheden, het milieu en bestuur. De grootste spelers doen het minder goed of hebben de vragenlijst niet ingevuld.

Minder dan 1 dollar per dag

Het belangrijkste ingrediënt voor chocolade, cacao, is verantwoordelijk voor heel wat leed. Het overgrote deel van de wereldproductie wordt verbouwd in West-Afrika. Daar verdienen de meeste cacaoboeren minder dan 1 dollar per dag. En het land dat wordt vrijgemaakt om de cacao te verbouwen is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van de ontbossing in Ivoorkust en Ghana de voorbije 60 jaar. Daardoor ging meer dan 80% van het regenwoud in die landen verloren. Dergelijke grootschalige ontbossing werkt de klimaatverandering in de hand.

Kentering in de maak?

Gelukkig lijkt er een kentering op komst: de meeste bedrijven willen een einde maken aan de door cacao veroorzaakte ontbossing, met behulp van het Cocoa and Forest Initiative. Daarbij speelt ‘agroforestry’ een centrale rol: het verbouwen van een verscheidenheid aan gewassen met behoud van natuurlijke vegetatie.

Toch blijkt uit het rapport dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Daarin speelt de consument een belangrijke rol. Door ons consumptiegedrag aan te passen en voor ethische chocolade te kiezen, kunnen we chocoladebedrijven onder druk zetten om hun sector sneller duurzaam te maken.

Het rapport en het volledige overzicht van chocoladeproducenten vind je hier.

Gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)
Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
11 mei 2021
Terug naar boven
Terug naar boven