De Biotoop met respect voor mens en milieu

De Biotoop bvba organiseert kinderopvang en produceert biologische maaltijden in een gecertificeerde biokeuken. Dit bedrijf maakt en verdeelt ook duurzaam en ecologisch speelgoed voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Het is gespecialiseerd in de totaalinrichting van kinderdagverblijven en speelruimtes voor kinderen. 

Sinds 2010 wordt al aan het maatschappelijk verantwoord karakter van kinderdagverblijven gewerkt. Uit een interview met directeur Erwin Devriendt van 'Solidariteit voor het Gezin' blijkt dat er binnen deze organisatie aandacht is voor het duurzaam bouwen en renoveren van de infrastructuur voor kinderdagverblijven, ethische gedragscodes en de milieu-impact van het woon-werk verkeer van de medewerkers. 

In 2014 was het kinderdagverblijf van de 'Kleine maatjes' uit Zonhoven laureaat voor de wedstrijd van de maatschappelijk verantwoorde ondernemer van het jaar. Ze hadden een dossier ingediend waarbij veiligheid en ergonomie centraal stonden.  

In De Biotoop gaan ze nog een stapje verder. In dat kinderdagverblijf is er sprake van integratie met andere bedrijfsactiviteiten, namelijk de productie van biologische maaltijden in een gecertificeerde biokeuken én de productie van duurzaam en ecologisch speelgoed voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Uit deze complementaire bedrijfsactiviteiten is een specialisatie gegroeid in de totaalinrichting van kinderdagverblijven en speelruimtes op maat van de kinderen. 

In de biokeuken koken ze daar elke dag verse baby- en peutermaaltijden voor de eigen kinderdagverblijven. Bovendien bieden ze deze dienst ook aan andere organisaties aan. Net zoals ze wekelijks drie soorten biosoep aanbieden, en dat zowel aan particulieren als aan bedrijven. 

Vanuit de kindvriendelijke bedrijfsfilosofie van de Biotoop is men van mening dat kinderen recht hebben om explorerend en experimenterend de wereld te ontdekken. En daarom horen kinderen buiten, en liefst in de natuur, te spelen. De natuur is immers een plek boordevol mogelijkheden voor de ontwikkeling van kinderen en het is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor activiteiten. Daarom is het belangrijk dat er effectief een ruimte bestaat waar kinderen in de natuur kunnen spelen, ontdekken, experimenteren,… De Biotoop biedt zijn diensten aan om groene ruimte in te richten met zo veel mogelijk natuurlijke materialen. 

De Biotoop maakt spelmateriaal dat de fantasie en de ontwikkeling van een kind stimuleert. Speelgoed dient daarom veelzijdig te zijn, wat ervoor zorgt dat het kind er voldoende aan te ontdekken en beleven heeft. Voor De Biotoop is het ook een pluspunt wanneer speelgoed tijdloos is. In de hedendaagse maatschappij worden kinderen al voldoende -misschien wel te veel- blootgesteld aan rages en media. Door dit bewust in speelgoed te vermijden, wil de Biotoop rust en eenvoud bieden in het reeds drukke leven. Wanneer speelgoed tijdloos is, kan het ook blijvend meegaan, van generatie op generatie. En dat is  ook een belangrijk aspect van duurzaamheid.

Meer inspiratie kan je opdoen in het werkboek 'Groen Cement'. 

Voor meer info over MVO in de zorg kan je hier terecht.

Toevoegen aan mijn bundel

Voeg dit praktijkvoorbeeld of andere inspiratie of evenementen toe aan uw bundel. U kan uw bundel vervolgens als één pdf document downloaden.

Voeg toe aan mijn bundel
Gepubliceerd op
16 februari 2018
Meer info
De Biotoop
Terug naar boven
Terug naar boven